Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

Έκθεση 4ης Αποστολής των Γιατρών Καρδιάς στη Σιέρα Λεόνε (ιατροφαρμακευτιή περίθαλψη στην περιοχή Yelle )

Στις 10 Μαΐου 2010, τετραμελής ομάδα μελών των «Γιατρών Καρδιάς»  αναχώρησε για την πρωτεύουσα Freetown της Σιέρας Λεονε μέσω Βρυξελλών. Σκοπός της αποστολής ήταν η δωρεάν προσφορά ιατρικών υπηρεσιών ( medical camp ) και φαρμάκων σε κατοίκους της απομακρυσμένης αγροτικής περιοχής Yelle, η οποία απέχει από την πρωτεύουσα 5 ώρες με το αυτοκίνητο.

Η αποστολή είχε οργανωθεί με τη συνεργασία του Victor Kanu και του τοπικού παράγοντα Abdul Fofana. Ο Abdul Fofana φιλοξένησε τα μέλη της αποστολής στον ξενώνα της πόλης Yelle.

Την εποχή αυτή η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, η υγρασία πολύ μεγάλη και οι βροχές συχνότατες με αποτέλεσμα η εργασία να είναι άκρως δυσχερής

Η εξέταση των ασθενών είχε οργανωθεί σε ιατρικά κέντρα των απομακρυσμένων χωριών της περιοχής. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών, οι γιατροί, για να προλάβουν να τους δουν όλους, ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται επί πολλές ώρες όρθιοι.

Από τις 13 έως τις 17 Μαΐου εξετάσθηκαν πολλές χιλιάδες ασθενών. Τα πιο συχνά και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας ήταν ελονοσία, δυσεντερία, δερματοπάθειες, παρασιτώσεις, λοιμώξεις του  αναπνευστικού, επιληψία, σχιστοσωμίαση, επιπεφυκίτιδες, οσφυαλγία, υπέρταση κλπ.
 
Στις 13.5.2010 η ομάδα άρχισε το έργο της από τον οικισμό Yelle. Στο ιατρικό κέντρο της πόλης, που διέθετε 3 νοσοκόμους, προσήλθαν χιλιάδες ασθενών.

Από τις 14.5.2010 ως τις 17.5.2010 ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα προσφέρθηκαν σε πλήθη ασθενούντων κατοίκων των εξής οικισμών της περιοχής της Yelle: Makonkorie, Mayepoh, Matamp, Mansumana

Εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των τυφλών ανθρώπων που τους οδηγούν στο δρόμο μικρά παιδιά. Η διαδεδομένη τύφλωση οφείλεται στην νόσο ονκοκέρκωση ( onchocerciasis ) που είναι παρασιτική και μεταδίδεται με τη λεγόμενη μαύρη μύγα ( blackfly ) σε περιοχές πλησίον των ποταμών και γι’ αυτό ονομάζεται «τύφλωση των ποταμών» ( river blindness ). Η ασθένεια παρουσιάζεται κυρίως στην Υπο-Σαχάρια Αφρική ( Sub-Saharan Africa ) , την Υεμένη και την Κεντρική και Νότια Αμερική.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by