Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

Οδοιπορικό της 5ης αποστολής των Γιατρών Καρδιάς στη Σιέρα Λεόνε

Την Κυριακή, 7.11.2010,  τετραμελής ομάδα της Οργάνωσης αναχώρησε για την πρωτεύουσα της δυτικο-αφρικανικής χώρας Σιέρα Λεόνε Freetown, μέσω Βρυξελλών. Σκοπός της αποστολής ήταν η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών  σε κατοίκους απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων αγροτικών περιοχών, στις οποίες η περίθαλψη ασθενών ήταν πλημμελής είτε ανύπαρκτη λόγω ελλείψεως ιατρικών κέντρων, νοσηλευτικού προσωπικού η/και φαρμάκων.

Την αποστολή είχε οργανώσει ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών Abdul Fofana, ο οποίος είχε επιλέξει τις περιοχές στις οποίες η ομάδα θα προσέφερε τις υπηρεσίες της.

Τα μέλη της αποστολής υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο εκπρόσωπος του Abdul Fofana, ο οποίος είχε φροντίσει να  έχουν εκδοθεί και να είναι διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τον εκτελωνισμό, την άδεια εξάσκησης ιατρικής και χορήγησης φαρμάκων στη χώρα.
Στις 9/11 τα μέλη της αποστολής κατευθύνθηκαν οδικώς προς την περιοχή Tonkoliki που απέχει 400 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα με αυτοκίνητο τζιπ, το οποίο είχε παραχωρηθεί από ένα τοπικό βουλευτή για την αποκλειστική χρήση των γιατρών για όλη την διάρκεια της αποστολής.

Η ομάδα εγκαταστάθηκε σε οίκημα φιλοξενίας επισκεπτών στο χωριό Yele από το οποίο καθημερινά ξεκινούσαν οι γιατροί για τους τόπους εργασίας.

Από 10-11 έως 14-11 παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατοίκους των χωριών Manono, Yeben, Marak, Patifu Mayeroh και Mafay. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των γιατρών και πλήθη ασθενών προσέρχονταν για να εξεταστούν από μεγάλες αποστάσεις. Πριν την έναρξη των εργασιών, οι τοπικοί παράγοντες απηύθυναν ενημερωτική ομιλία για την χώρα προέλευσης των εθελοντών, για την ανθρωπιστική οργάνωση που προσέφερε τις υπηρεσίες της με προσωπικά της έξοδα, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα φάρμακα τα οποία είχαν δωρίσει Έλληνες για τους αδελφούς τους της Αφρικής. Επίσης έδιναν οδηγίες για την συμμόρφωση λήψης των φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.

Η καθημερινή διαδρομή προς τα χωριά ήταν διάρκειας 1-1.5 ωρών σε δύσκολες συνθήκες λόγω της κατάστασης του δρόμου από τις βροχές. Την πρώτη ημέρα η ομάδα διέσχισε ένα ποταμό με πρωτόγονη  χειροκίνητη σχεδία,  με συμμετοχή των επιβαινόντων. Εντύπωση προκάλεσε η θερμή υποδοχή της ομάδας από τους κατοίκους  των περιοχών της διαδρομής προς τους τόπους εργασίας.

Συχνά προβλήματα υγείας ήταν : ελονοσία, παρασιτώσεις, φυματίωση, γαστρίτιδα, γαστρεντερίτιδα, βρογχίτιδα, προβλήματα οφθαλμών, λοιμώξεις ουροποιογεννητικού, οσφυαλγία, επιληψία, τραύματα, δερματίτιδες κ.λπ. Διατέθηκε γάλα σε καχεκτικά βρέφη.
Τα μέλη της αποστολής επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον οργανωτή της αποστολής βουλευτή David Conteh, ο οποίος διέθεσε τζιπ για τις μετακινήσεις της ομάδας. Ευχαριστίες, επίσης, εκφράζονται και προς τη σύζυγο του Abdul Fofana Κα Samira,  η οποία φρόντιζε ώστε καθημερινά να υπάρχει για τα μέλη της αποστολής τοπικό φαγητό και φρούτα.

 
Η ομάδα αναχώρησε για την Ελλάδα στις 15-11 και αφίχθηκε στην Αθήνα στις 16-11-2010.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by