Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

1η Αποστολή ΣΕΡΒΙΑ

Την Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014, αναχώρησε από την Αθήνα μια νταλίκα χωρητικότητας 24,5 τόνων για την Σερβία. Το αυτοκίνητο αυτό ήταν φορτωμένο με τρόφιμα (γάλα εβαπορέ, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, κονσέρβες, αλεύρι), εμφιαλωμένο πόσιμο νερό, χαρτί υγείας, σαπούνια, πάνες, μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, σεντόνια και παπλώματα. Επίσης, από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την ίδια ημέρα με τον ίδιο προορισμό ένα μικρότερο αυτοκίνητο, φορτωμένο με κλινοσκεπάσματα, μεταχειρισμένα ρούχα, στρώματα και σαπούνια. Σκοπός της αποστολής ήταν η ανακούφιση των πληγέντων στη Σερβία από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την αποστολή στελέχωσαν μέλη και φίλοι των «Γιατρών Καρδιάς» από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη: τέσσερα άτομα από την Αθήνα και συγκεκριμένα η κα Ελένη Σωτηρίου, Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης που ηγείτο της αποστολής, η κα Ευγενία Λύρα, η κα Στεφανία Γιαταγάνα- Λάμπρου και ο κος Αλέξανδρος Μαγγανάς και επτά από την Θεσσαλονίκη: ο κος Χάσαν Μπαντάουη, η κα Πόπη Δημητριάδου, η κα Ευήνα Μπαντάουη, ο κος Παντελής Ζιώγος, ο κος Συμεών Ζιώγος, η κα Παρθένα Κιόρτεβε και ο κος Βασίλης Αμπατζίδης. Την αποστολή ακολούθησε από την Αθήνα και συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού «Έψιλον», που αποτελείτο από την δημοσιογράφο κα Ράνια Καρατζαφέρη και τον εικονολήπτη κο Παντελή Θεοδώρου.

Τα μέλη του κλιμακίου από την Αθήνα αναχώρησαν αεροπορικώς από τον Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος με την Air Serbia, για το Βελιγράδι, το Σάββατο 7 Ιουνίου. Το κλιμάκιο από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε οδικώς μέσω Βουλγαρίας. Οι δυο ομάδες συναντήθηκαν λίγο έξω από το Βελιγράδι. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην πόλη SABAC όπου και διανυκτέρευσαν.

Την επόμενη το πρωί (8/6/2014) η αποστολή επισκέφτηκε την πόλη OBRENOVAC. Η πόλη αυτή είναι το κέντρο ομώνυμου Δήμου (από τους 17 της ευρύτερης περιοχής του Βελιγραδίου) και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του κεντρικού Βελιγραδίου σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από αυτό. Ο Δήμος της OBRENONAC εκτός της πόλης περιλαμβάνει και 14 χωριά. Την περιοχή της διασχίζουν ποταμοί, οι οποίοι πλημμύρισαν και κάλυψαν για ημέρες την πόλη προκαλώντας τεράστιες υλικές καταστροφές και πολλούς θανάτους. Όπως διαπιστώσαμε, πολλοί άνθρωποι είχαν καταφύγει σε παλιό κατάλυμα το στρατού, το οποίο ανακαινιζόταν προκειμένου να φιλοξενήσει τους άστεγους. Στο μέρος αυτό παραδόθηκε το υλικό των Γιατρών Καρδιάς από τη Θεσσαλονίκη. Στον δρόμο υπήρχαν κατά τόπους σωροί από υλικά, που είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Υπήρχαν και πολλά λιμνάζοντα νερά. Συνεργεία του στρατού έκαναν ψεκασμούς με χλωρίνη για πρόληψη ασθενειών - ήταν διάχυτη η βαριά αποφορά από σάρκα που αποσυντίθεται, κάτι που θύμισε στην ομάδα την αντίστοιχη κατάσταση στο τσουνάμι της Σρι Λάνκα.

Στη συνέχεια τα μέλη της αποστολής πέρασαν στη Βοσνία, για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν στις πλησίον περιοχές αντίστοιχες ανάγκες. Μετά από διερεύνηση πληροφορηθήκαμε ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές από τις πλημμύρες είχαν γίνει κοντά στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Σεράγεβο. Η απόσταση ως εκεί ήταν πολύ μεγάλη και έτσι αποφασίστηκε να σταλεί εκεί βοήθεια σε μια επόμενη αποστολή των γιατρών Καρδιάς.

Την επόμενη ημέρα (9/6/2014), αφού εκτελωνίστηκε το υλικό της νταλίκας από την Αθήνα, τα μέλη της αποστολής κατευθύνθηκαν προς την πόλη KRUPANJ. Και αυτή η πόλη ήταν παραποτάμια, αλλά βρισκόταν σε κάποιο υψόμετρο και έτσι τα νερά της πλημμύρας είχαν αποσυρθεί και δεν λίμναζαν – όπως μας πληροφόρησαν δεν απειλούσαν την πόλη επιδημίες. Μοιράστηκαν αρκετά από τα είδη της βοήθειας σε πληγείσες οικογένειες. Αποφασίστηκε, όμως, να μεταφερθούν οι εναπομείνασες ποσότητες στην OBRENOVAC, όπου οι ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Έτσι και έγινε.

Παντού όπου έγινε διανομή των ειδών της βοήθειας, οι Σέρβοι περιχαρείς ευχαριστούσαν την Οργάνωση και επαινούσαν την Ελλάδα για τη συμπαράσταση.

Εντυπωσίασε η καλή οργάνωση και ετοιμότητα των υπηρεσιών του σερβικού Κράτους και η αποτελεσματικότητα των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την Τρίτη (10/6/2014), τα δυο κλιμάκια επέστρεψαν στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Οι «Γιατροί Καρδιάς» ευχαριστούν θερμά τους φίλους που συνέβαλαν με την προσφορά τους στη συγκέντρωση του υλικού της βοήθειας, καθώς και όσους βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της μεταφοράς τη διανομή του υλικού και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας των διατυπώσεων. Ιδιαιτέρως ευχαριστούν το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, την Πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα, τους Δημόσιους λειτουργούς της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Σερβία και τον στρατό της.

Οι «Γιατροί Καρδιάς» σχεδιάζουν μιαν επόμενη αποστολή, κυρίως με είδη επισιτισμού που προορίζονται για την πόλη OBRENOVAC καθώς και για την Βοσνία. 
 
follow us
   
 
site created and hosted by