Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
Αποστολές

15η Αποστολή ΚΑΜΕΡΟΥN

Στις 16.1.2015 πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για την Douala στο Καμερούν με σκοπό να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον πληθυσμό της περιοχής Katrang, στη βορειο-ανατολική χώρα. Η ομάδα έφτασε αεροπορικώς στην πόλη Maroua όπου και έγινε η απαραίτητη προμήθεια εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων. Ακολούθως, με αυτοκίνητο έγινε η μετακίνηση ως το Katrang. Στη Maroua προστέθηκαν στην ομάδα και 4 στρατιώτες, οι οποίοι έπρεπε απαραιτήτως να συνοδεύουν την αποστολή λόγω των επιθέσεων από Νιγηριανούς αντάρτες στα σύνορα Καμερούν-Νιγηρίας που έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Η ομάδα τακτοποιήθηκε στις κατοικίες τύπου μπουκαρού που είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή προ ετών με χρηματοδότηση των Γιατρών Καρδιάς.

Από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου προσέρχονταν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με προβλήματα υγείας, που είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των γιατρών, προκειμένου να εξεταστούν και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία. Η εξέταση γινόταν σε ένα κτήριο κοντά στις κατοικίες-μπουκαρού και οι στρατιώτες φρόντιζαν με δική τους πρωτοβουλία για την τήρηση της τάξης των συγκεντρωμένων.

Την Τρίτη, 20 Ιανουαρίου, ειδοποιήθηκαν οι στρατιώτες τηλεφωνικώς να είναι σε επιφυλακή, διότι σύμφωνα με πληροφορίες δύο άγνωστα στην περιοχή άτομα, μετακινούμενα με δίκυκλο, ζητούσαν πληροφορίες για τον Δεσπότη της Καθολικής Εκκλησίας της περιοχής, σε μικρή απόσταση από την δική μας εγκατάσταση, καθώς επίσης και για την ύπαρξη Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή. Οι στρατιώτες μας έδωσαν οδηγίες προετοιμασίας για άμεση αναχώρηση κατά την διάρκεια της νύχτας σε περίπτωση ανάγκης.

Είναι γνωστό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι Νιγηριανοί αντάρτες των συνόρων με το Καμερούν απάγουν κατά προτίμηση κληρικούς ώστε να διεκδικούν λύτρα. Η συγκεκριμένη νύχτα ήταν λίγο ανήσυχη για όλους στην περιοχή, καθόσον και οι κάτοικοι απέφευγαν να κυκλοφορούν μετά την δύση του ηλίου τους τελευταίους μήνες.

Εξετάστηκε μεγάλος αριθμός ατόμων με διάφορα προβλήματα υγείας όπως η βιλχαρζίαση, ελμινθίαση του πεπτικού σωλήνα, ελονοσία, οσφυαλγία, λοιμώξεις αναπνευστικού κυρίως, επιπεφυκίτιδα, διάρροια, δερματοπάθειες κ.α.

Την τελευταία ημέρα, μετά το τέλος του προσφερόμενου νοσηλευτικού έργου, διανεμήθηκε άφθονο ρύζι με σάλτσα, σε παιδιά κυρίως και σε γυναίκες – το φαγητό είχε παρασκευαστεί με τη φροντίδα της ομάδας. Ακολούθησαν τοπικοί χοροί υπό τους ήχους των ταμ-ταμ.

Στις 23 Ιανουαρίου η ομάδα επέστρεψε στην Marοua και στις 25 Ιανουαρίου, μέσω Douala και Κωσταντινουπόλεως επέστρεψε στην Αθήνα.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by