Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
Αποστολές

16η Αποστολή ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Το Σάββατο, στις 14.2.2015, πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για το Βόρειο Καμερούν με σκοπό να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατοίκους του οικισμού Goulfey, στο βορειότατο άκρο της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ. Την τοπική οργάνωση της αποστολής ανέλαβε ο Δήμαρχος του Goullfey. Η περιοχή είναι πολύ φτωχή λόγω της θέσης της, αλλά και της σύστασης των εδαφών της. Επί πλέον, τους τελευταίους μήνες, η ζώνη των συνόρων Νιγηρίας - Καμερούν έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων μουσουλμάνων εξτρεμιστών τoυ κινήματος Boco-Haram, που αναπτύσσεται στην βορειοανατολική Νιγηρία.

Τα μέλη της ομάδας υποδέχτηκε στην πρωτεύουσα N’Djamena του Τσαντ ο Δήμαρχος του Goulfey και την επομένη τα συνόδευσε με δύο αυτοκίνητα ως τα σύνορα Τσάντ-Καμερούν. Μετά τους συνοριακούς ελέγχους έφτασαν στο Goulfey με συνοδεία 5 στρατιωτών για λόγους ασφαλείας. Στην ομάδα προστέθηκε και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου του οικισμού Goulfey.

H oμάδα φιλοξενήθηκε σε ξενώνα. Οι ασθενείς εξετάζονταν σε ανοιχτό χώρο του τοπικού νοσοκομείου. Από 16 έως 20.2.2015 προσφέρθηκαν καθημερινά ιατρικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι νοσοκόμοι βοήθησαν ως διερμηνείς, μαζί δε με τους στρατιώτες φρόντισαν και για την τήρηση της τάξης. Οι προσερχόμενοι ήταν Μουσουλμάνοι (Αφρικανοί και ελάχιστοι ʼραβες).

Συχνότερα προβλήματα υγείας ήταν η ελονοσία και η αναιμία, η γαστρίτιδα, λόγω των καρυκευμάτων που οι κάτοικοι προσθέτουν στην τροφή τους, η υπέρταση από την υπερβολική χρήση αλατιού, επιπεφυκίτιδα από την άμμο που αιωρείται συνεχώς στην ατμόσφαιρα, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ουροποιογεννητικού συστήματος, διάρροια, οσφυαλγία και ελονοσία (η τελευταία σε σχετικά χαμηλή συχνότητα).

Το απόγευμα της παραμονής της αναχώρησης, επισκέφτηκε τα μέλη της ομάδας ο τοπικός κυβερνήτης της περιοχής, ο οποίος τα είχε καλωσορίσει στο κυβερνητικό κτήριο την ημέρα της άφιξής τους και είχε επισκεφτεί τον χώρο εργασίας τους στο νοσοκομείο. Ευχαρίστησε θερμά τους «Γιατρούς Καρδιάς» για τις φροντίδες τους προς τους κατοίκους.

Η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη κατάσταση, με πολεμικά οχήματα να κυκλοφορούν παντού. Τα οχήματα αυτά ανήκαν κυρίως στο Τσαντ, που είχε στείλει σημαντική βοήθεια στο Καμερούν για την αντιμετώπιση των εχθροπραξιών στα σύνορα με την Νιγηρία. Έργα οδοποιίας στην περιοχή, που είχαν αναλάβει Κινέζοι εργαζόμενοι, είχαν διακοπεί λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Καθημερινά, τα μέλη της ομάδας ενημερώνονταν από τους στρατιώτες που είχαν αναλάβει την προστασία τους, για τις μάχες, τους νεκρούς και τις απαγωγές από τις εχθροπραξίες που συνεχίζονταν σε απόσταση 150 χιλιομέτρων περίπου.

Στις 22.2.2015 τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν στην Αθήνα.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by