Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
Αποστολές

18η Αποστολή ΝΙΓΗΡΙΑ

Στις 23.3.2015, πενταμελής ομάδα μελών των Γιατρών Καρδιάς αναχώρησε από την Αθήνα για την Νιγηρία με σκοπό να προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατοίκους του χωριού Amasiri, στην πολιτεία Ebonyi. Η αποστολή προγραμματίστηκε μετά από συνεργασία με την Ελληνική Οργάνωση «Πλατεία» (Κομοτηνή) και την Νιγηριανή ανθρωπιστική Οργάνωση «Gilead Springs International Inc.»-της τελευταίας ιδρυτής και πρόεδρος είναι ο Dr. Andrew Okoh, ο οποίος οργάνωσε και συντόνισε τοπικά την αποστολή.

Τα μέλη των «Γιατρών Καρδιάς» υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο του Port Harcourt οι διοργανωτές και τους διέθεσαν οκταθέσιο λεωφορείο για τις απαραίτητες μετακινήσεις. Από το αεροδρόμιο η ομάδα μετακινήθηκε οδικώς ως την πολιτεία Ebonyi και έφτασε στο χωριό Amasiri. Εκεί διατέθηκε νεόκτιστο κτήριο με πολλούς χώρους για το ιατρικό έργο της ομάδας. Υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, όλα τα απαραίτητα μέσα καθώς και προσωπικό για την διερμηνεία της συνεννόησης ασθενών-ιατρών. Στο κτήριο αυτό είχε ήδη συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων με προβλήματα υγείας που είχε πληροφορηθεί την άφιξη των γιατρών, οπότε οργανώθηκε η πρώτη περίθαλψη τις μεταμεσημβρινές ώρες. Στους ασθενείς δίδονταν και τα απαραίτητα φάρμακα που είχαν φέρει μαζί τους οι «Γιατροί Καρδιάς» από την Αθήνα. Στη συνέχεια, η ομάδα οδηγήθηκε σto γειτονικό χωριό Itim, όπου της διατέθηκε για διαμονή κατάλληλο κτήριο.

Στις 25, 26 και 27 Μαρτίου (από 8.30πμ έως 4.00 μμ) προσφέρθηκε περίθαλψη σε άτομα με προβλήματα υγείας στο προαναφερόμενο κτήριο, στο χωριό Amasiri. Η τήρηση της τάξης των προσερχομένων γινόταν με μεγάλη δυσκολία, λόγω της πίεσης που ασκούσαν οι ασθενείς που ήθελαν να εισέλθουν όλοι μαζί στον χώρο της ιατρικής εξέτασης.

Στις 28 Μαρτίου προσφέρθηκαν ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους του χωριού Itim, όπου διέμενε η ομάδα.

Στις 29 Μαρτίου, διεξήχθηκαν εκλογές στη χώρα και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Δεν προσφέρθηκαν ιατρικές υπηρεσίες.

Στις 30 Μαρτίου εξετάσθηκαν ασθενείς στο αρχικό κτήριο, στο Amasiri. Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των «Γιατρών Καρδιά» με τοπικούς χορούς και τραγούδια. Παραβρέθηκε ο τοπικός παραδοσιακός άρχοντας (βασιλιάς) του Αmasiri, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας για τις υπηρεσίες τους προς τους κατοίκους και παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα. Στην εκδήλωση πρωτοστάτησαν τα μέλη της Οργάνωσης «Πλατεία», τα οποία είχαν αφιχθεί στην Νιγηρία μία εβδομάδα πριν από τους «Γιατρούς Καρδιάς», για να προετοιμάσουν την οργάνωση της αποστολής. Σε όλο το διάστημα της αποστολής, ένα μέλος της «Πλατείας» βοηθούσε τους γιατρούς στο καθημερινό έργο τους, προετοιμάζοντας τα φάρμακα, ενώ τα λοιπά μέλη της «Πλατείας» μάθαιναν στα μικρά παιδιά και στους μεγάλους ζωγραφική, χειροποίητο κόσμημα, υπολογιστές, υγιεινή και τους μιλούσαν για τα δικαιώματα του ανθρώπου, για το AIDS κλπ.

Τα κυριότερα προβλήματα υγείας ήταν επιγαστρικά άλγη, από την υπερβολική χρήση πιπεριού και άλλων καρυκευμάτων, υπέρταση από την χρήση αλατιού και αλατισμένων αποξηραμένων ψαριών, οσφυαλγία, λοιμώξεις ουροποιο-γεννητικού συστήματος, κυρίως σε γυναίκες, προβλήματα οφθαλμών και οράσεως, γαστρεντερίτιδα, φυματίωση και ελονοσία σε χαμηλή συχνότητα λόγω εποχής.

Οι «Γιατροί Καρδιάς» ευχαριστούν θερμά τα μέλη της Οργάνωσης «Πλατεία» τον Dr. Andrew Okoh και τους πολλούς τοπικούς συνεργάτες του και λοιπούς παράγοντες για τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή της αποστολής.

Στις 31Μαρτίου, η ομάδα αναχώρησε οδικώς για το αεροδρόμιο της πολιτείας Enugu και από εκεί αεροπορικώς έφτασε στην πρωτεύουσα Abuja. Από εκεί μέσω Φρανκφούρτης επέστρεψε στην Αθήνα.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by