Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

17η Αποστολή στο Βόρειο ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Στις 10 Νοεμβρίου 2015, πενταμελής ομάδα μελών αναχώρησε για το Καμερούν μέσω Chad. Σκοπός αυτής της αποστολής ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατοίκων δύο περιοχών του βορειότατου άκρου του Καμερούν: της περιοχής Κatrang και της περιοχής Goulfey.

Η ομάδα αφίχθηκε το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα του  Chad Ν`Djamena. Την επομένη τα μέλη της αποστολής επιβιβάστηκαν σε μικρό λεωφορείο  με κατεύθυνση νότια κατά μήκος του ποταμού στο έδαφος του Chad μέχρι το χωριό Bongor στην όχθη του ποταμού, μια διαδρομή 4 ωρών.

Εκεί είναι τα σύνορα της χώρας όπου έγινε ο έλεγχος των διαβατηρίων και ο τελωνειακός έλεγχος των αποσκευών με κάποιες δυσκολίες ώστε να υποχρεωθούμε να βοηθήσουμε την διεκπεραίωση με κάποια φιλοδωρήματα.

Η μεταφορά στην απέναντι όχθη του Καμερούν έγινε με πιρόγες. Στο έδαφος του Καμερούν δυο στρατιώτες προστέθηκαν στα μέλη της αποστολής για προστασία, λόγω της γνωστής δραστηριότητας των ανταρτών Boko-Ηaram κατά μήκος των συνόρων Νιγηρίας-Καμερούν.

Η ομάδα συνέχισε την διαδρομή με κατεύθυνση προς το Katrang όπου αφίχθηκε με την δύση του ηλίου και συνάντησε γνωστά πρόσωπα, που φροντίζουν τον καταυλισμό μας (κτίσματα τύπου μπουκαρού όπου και διαμένουμε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια).

Από 12 έως 15/11 προσφέρθηκαν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε μεγάλο αριθμό προσερχόμενων από χωριά της περιοχής, μεταξύ των οποίων και κάτοικοι του Chad που διέσχιζαν τα σύνορα για να εξεταστούν. Κυριότερα προβλήματα υγείας ήταν η ελονοσία σε έξαρση, λοιμώξεις αναπνευστικού, οσφυαλγία, αρθρίτιδες, τραύματα, ελμινθιάσεις.
 
Στις 16/11 τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν από την ίδια διαδρομή 6 ωρών στην N’Djamena, όπου αναμένονταν από τον δήμαρχο της περιοχής Goulfey.Μετά από τις απαραίτητες  διαδικασίες ελέγχου διαβατηρίων και τελωνειακού ελέγχου  από τις αρχές του Chad, και γρήγορη διαδικασία από τις αρχές του Καμερούν, η ομάδα επισκέφτηκε τον τοπικό Νομάρχη, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την άφιξη και το έργο των Γιατρών Καρδιάς και εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των τοπικών αρχών για αυτήν την δραστηριότητα.

Ήταν γνώστης της Ελληνικής ιστορίας και μουσικής και μάλιστα τραγούδησε τραγούδι της Μούσχουρη. Μας έδωσε την εντύπωση ενός φωτισμένου άρχοντα, φαινόμενο σπάνιο για τις Αφρικανικές συνθήκες.

Στη συνέχεια, η ομάδα κατευθύνθηκε προς την περιοχή Goulfey με συνοδεία στρατιωτών και αφίχθηκε στο χωριό Goulfey μετά από τρεις ώρες διαδρομή σε αμμώδες έδαφος όπου κατέλυσε σε κατοικία τέως κυβερνητικού στελέχους (όπου είχε διαμείνει και κατά την προηγούμενη αποστολή).

Στις 17,18 και 19/11 έγινε περίθαλψη κατοίκων της περιοχής στο ιατρικό κέντρο με την βοήθεια των νοσοκόμων του κέντρου. Συχνά προβλήματα υγείας εκτός της ελονοσίας που ήταν σε έξαρση, ήταν η γαστρίτιδα από τα διάφορα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν στο μαγείρεμα, υπέρταση, οσφυαλγία, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ουροποιητικού, αρθρίτιδες, ελμινθιάσεις, επιπεφυκίτις και προβλήματα όρασης.

Το απόγευμα η ομάδα επέστρεψε στην N`Djamena με την συνοδεία του δημάρχου και των στρατιωτών.

Στις 20/11 τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν στην Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης. 
 
follow us
   
 
site created and hosted by