Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

42η Αποστολή ΜΠΟΥΡΟΥΝΤ

Την Τρίτη, 23.2.2016, οκταμελής ομάδα των `Γιατρών Καρδιάς` αναχώρησε από την Αθήνα και μέσω Κωνσταντινουπόλεως και Ναϊρόμπι έφτασε στο Μπουρούντι (Μπουζουμπούρα). Σκοπός της αποστολής ήταν να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πληθυσμούς οικισμών στην επαρχία Karuzi. Την τοπική οργάνωση και τον συντονισμό ανέλαβε η κυρία Calinie Mbarushimana, Διοικητής της Επαρχίας Karuzi, η οποία εξασφάλισε για τα μέλη της ομάδας Έγκριση Εισόδου στο Μπουρούντι που υπέγραψε ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας.

Η ομάδα μετακινήθηκε την επομένη στην πρωτεύουσα του Karuzi και άρχισε το ιατρείο αμέσως. Το βράδυ διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο της πόλης. Καθημερινά αναχωρούσε από το ξενοδοχείο με αυτοκίνητο για ένα διαφορετικό οικισμό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Εκεί, σε επιλεγμένο χώρο (ιατρικό κέντρο, σχολείο κλπ.), εξέταζε τους ειδοποιημένους ασθενείς, και παρείχε τα αναγκαία φάρμακα που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα. Το βράδυ επέστρεφε στο ξενοδοχείο για φαγητό και διανυκτέρευση.

Οι οικισμοί τους οποίους επισκέφτηκε κατ` αυτό τον τρόπο η ομάδα και οι κυριότερες ασθένειες που επισημάνθηκαν και αντιμετωπίστηκαν ήταν οι εξής:

25η Φεβρουαρίου  2016. Οικισμός Rugwisa C.D.S (Nyabikere Commune). Ελονοσία που βρισκόταν σε έξαρση, λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, παρασιτώσεις γαστρεντερικού.

26η Φεβρουαρίου 2016. Οικισμός Shombo. Ελονοσία, γαστρεντερίτιδες ,αρθραλγίες, παρασιτώσεις, οσφυαλγίες. 

27η Φεβρουαρίου  2016. Οικισμοί Nyaruhinda – Gitazamuka Ελονοσία, λαγώχειλος, οστεομυελίτιδα, παρασιτώσεις, οσφυαλγίες, δερματοπάθειες 

28η Φεβρουαρίου 2016- Οικισμός Gihogazi Ελονοσία, παιδιά με καχεξία, αποστήματα (στον μηρό), ψώρα, παρασιτώσεις, αμοιβάδες, γαστρεντερίτιδες. 

29η Φεβρουαρίου 2016. Οικισμός Mutumba Ελονοσία, επιδημία ψώρας, γαστρίτιδα, παρασιτώσεις, οσφυαλγίες. 

Την ομάδα εντυπωσίασε η βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του πληθυσμού, η έξαρση της ελονοσίας και η έλλειψη τροφίμων στον πληθυσμό του Gihogazi, με αρκετά περιστατικά καχεξίας σε παιδιά. Αγοράστηκαν τρεις τόνοι φασόλια και διανεμήθηκαν στις οικογένειες που λιμοκτονούσαν, ενώ για στα μωρά προσφέρθηκε παιδικό γάλα. Σε μία τουλάχιστο περίπτωση η εξαθλιωμένη μητέρα παρουσίασε στην ομάδα το σκελετωμένο παιδί της ενός έτους - τα μέλη της ομάδας πρόσφεραν ό,τι διέθεταν, για να σώσουν τη μητέρα και το καχεκτικό παιδί της.

Η ομάδα επέστρεψε στην Αθήνα την Τετάρτη, 2.3.2016

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by