Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

24η Αποστολή Νιγηρία

Την Τρίτη, 24/01/2017, πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε οδικώς από το IDS Elekara, της Πολιτείας Oyo με προορισμό τη Minna – που είναι  πρωτεύουσα της Πολιτείας Niger.  Η μετακίνηση μας έγινε με μικρό λεωφορείο (mini bus) και με τη συνοδεία πέντε αστυνομικών. Από την Πολιτεία Oyo περάσαμε στην Πολιτεία Kwara και εν συνεχεία στην Πολιτεία Niger. Η μετακίνηση διήρκησε 7,5 ώρες και ήταν δύσκολη, αφενός μεν λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και αφετέρου δε  λόγω του πολύ κακού οδικού δικτύου. Το ίδιο βράδυ κατέφθασε στην Abuja πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» από την Αθήνα μέσω Κωνσταντινουπόλεως . Με συνοδεία αστυνομικών ήρθαν στην Minnaκαι τα άλλα πέντε μέλη. Μας παραχωρήθηκαν δωμάτια στους ξενώνες του Governor της Πολιτείας Niger, Κου Abubakar Sani Belo. Είχαμε ως βάση τη Minna από όπου και ξεκινούσαμε κάθε πρωί για τις διάφορες περιοχές όπου εργασθήκαμε, πάντα με συνοδεία δυο αστυνομικών. Κάθε μέρα προσεγγίζαμε και μια διαφορετική περιοχή που βρισκόταν μακριά από τα αστικά κέντρα και εκεί προσφέραμε ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα στους ασθενείς. Το οδικό δίκτυο στην Πολιτεία  Niger είναι πολύ κακό και καθημερινά χρειαζόμασταν τουλάχιστον 4 ώρες για τις μετακινήσεις μας.

Εργασθήκαμε στις εξής περιοχές:

25/01: Kpatnugo, Godogbs, Katcha Local Goverment
26/01: Akpmazyi, Anguooan Makaman, Siroro Local Goverment
27/01: Kowankasa, Rafi Local Goverment
28/01: Kango, Bosso Local Goverment

Στις 26/01 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου υγείας και του πηγαδιού που οι Γιατροί Καρδιάς φρόντισαν να κατασκευασθούν στην περιοχή Akpmazyi, Anguooan Makaman. Η λέξη Anguooan στην τοπική διάλεκτο σημαίνει "μαύρο αστέρι". Μετά από μια δύσκολη διαδρομή προσεγγίσαμε αυτή την περιοχή. Οι κάτοικοι μας περίμεναν ενθουσιασμένοι. Όλοι τους είχαν ένα φωτεινό χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους. Τα συναισθήματα που αποκομίσαμε ήταν απερίγραπτα, καθώς αντικρίζαμε όλα αυτά τα χαρούμενα πρόσωπα. Τα παιδιά είχαν μαζευτεί σαν μέλισσες γύρω από το πηγάδι περιμένοντας να αντλήσουμε για πρώτη φορά νερό!

Το αγροτικό ιατρείο θα καλύψει τις ανάγκες 40.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Το πηγάδι θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες του ιατρείου, όσο και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρισκόταν και ο κ. Umaru TankoKuta, ποίος επόπτευσε τις κατασκευαστικές εργασίες . Μετά τις ομιλίες των επισήμων (οι οποίοι ευχαρίστησαν θερμά για το γενικότερο έργο μας στην Νιγηρία και ειδικότερα στην  Πολιτεία Niger) ακολούθησαν τοπικοί παραδοσιακοί χοροί. Αμέσως μετά κόπηκε η κορδέλα και εγκαινιάσαμε το ιατρείο εξετάζοντας τους πρώτους ασθενείς. Παράλληλα, μοιράσθηκε μισός τόνος ρύζι σε φτωχές οικογένειες.

Οι κυριότερες ασθένειες που παρατηρήθηκαν ήταν οι εξής:

Ελονοσία, παρασιτώσεις γαστρεντερικού, υπέρταση, οσφυαλγίες, γαστρεντερίτιδα, δερματοπάθειες, αρθραλγίες, βρογχίτιδες, τυφοειδής πυρετός.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by