Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

20η Αποστολή ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Την Τρίτη, 14.2.2017, τετραμελής ομάδα της ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Γιατροί Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για N Djamena όπου διανυκτέρευσε και την επομένη νωρίς το πρωί αναχώρησε για την πόλη Bongor στα νοτιοδυτικά από όπου πέρασε με πιρόγα τον ποταμό που χωρίζει το Chad με το Cameroon και έφτασε στην πόλη Yagoua του Cameroon. Εκεί προμηθεύτηκε πόσιμο νερό και λίγα φαγώσιμα και συνέχισε να κινείται οδικώς σε πολύ άσχημο χωματόδρομο ή σε σημεία όπου δεν υπήρχε κανένας δρόμος. Έτσι έφτασε στο απομακρυσμένο Katrang της Υπερβόρειας Επαρχίας του Cameroon. Εκεί, από την επομένη και για πέντε ημέρες εργάστηκε εξετάζοντας μεγάλο πλήθος ασθενών που έρχονταν καθημερινά από την γύρω ευρύτερη περιοχή. Προσήλθαν και πολλοί ασθενείς από το γειτονικό Chad, διανύοντας απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Παρατηρήθηκαν πολλά σοβαρά περιστατικά με ελονοσία, καχεξία, φυματίωση και ασκίτη. Οι κυριότερες από τις λοιπές ασθένειες ήταν: λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστροεντερίτιδες, ελμινθιάσεις, αρθραλγίες, οσφυαλγίες, δερματοπάθειες, επιπεφυκίτιδες, υποσιτισμός, λέπρα.

Μία περίπτωση ελονοσίας σε ενήλικη γυναίκα από οκταημέρου με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγος και πολλούς καθημερινούς εμέτους, αντιμετωπίσθηκε αρχικά με ενέσιμη αγωγή - σύντομα ελευθερώθηκε από τα συμπτώματα. Η ασθενής προσήλθε για επανέλεγχο μετά από τέσσερεις ώρες σε πολύ καλή κατάσταση. Αφού της δόθηκε ενισχυμένη υγρή τροφή και συνέχισε από του στόματος την θεραπευτική αγωγή, την στείλαμε στην κατοικία της με δίκυκλο, λόγω της μεγάλης αποστάσεως που έπρεπε να διανύσει Οι οικογένειά της και οι περίοικοι την υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό και μας έστειλαν πολλές ευχαριστίες και θερμές ευχές...

Η γνωστή εποχιακή σκόνη της ερήμου Σαχάρας, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (Armadan), με τον ασθενή αέρα, ήταν υπεύθυνη για τις πολλές λοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι λόγω του αναπτυσσομένου ασθενούς ανέμου, κυρίως την νύχτα, έπεφτε σημαντικά η θερμοκρασία και τότε έκανε κρύο.

Η Ελληνική Αεροπορική εταιρία «Aegean» μας είχε δώσει μία μεγάλη βαλίτσα με γάλατα για βρεφικές ηλικίες προκειμένου να δοθούν σε παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν αρκετό γάλα για να θηλάσουν τα παιδιά τους. Επίσης, η «Aegean» μας έδωσε πολλές καραμέλες για να τις προσφέρουμε σε μεγαλύτερα παιδιά.

Η ομάδα επέστρεψε στην Αθήνα στις 22.2.2017.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by