Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

26η Αποστολή ΝΙΓΗΡΙΑ

Στις 11 Μαρτίου 2017, πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε για την πόλη Kano της βόρειας Νιγηρίας, μέσω Καΐρου, με σκοπό να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατοίκους απομονωμένων περιοχών των πολιτειών Kaduna και Niger.

Στο αεροδρόμιο της πόλης Kano δημιουργήθηκαν σοβαρές δυσκολίες από τις κρατικές αρχές ελέγχου των φαρμάκων της αποστολής, διότι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως από το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τελικά, κρατήθηκε ένα μικρό δείγμα παυσίπονων προς εξέταση. Ό εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, που υποδέχτηκε την ομάδα στο αεροδρόμιο, δεν βοήθησε για την επίλυση του προβλήματος. Στη συνέχεια, η ομάδα οδηγήθηκε σε μικρό πούλμαν και με την συνοδεία ενόπλων έφτασε στην πόλη Kaduna όπου και εγκαταστάθηκε σε ευπρεπές ξενοδοχείο της πόλης. Εκεί εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για να καλωσορίσει τα μέλη της αποστολής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δράσεων των «Γιατρών Καρδιάς», που καθόρισαν οι τοπικές αρμόδιες αρχές της Πολιτείας Kaduna, στις 13,14 και 15 Μαρτίου η ομάδα θα εργαζόταν στο περιφερειακό γενικό νοσοκομείο Rigasa. Εκεί πραγματοποιήθηκε περίθαλψη μεγάλου αριθμού ασθενών της ευρύτερης περιοχής με την βοήθεια των νοσοκόμων. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια ενός νοσοκόμου, ο οποίος έκανε το τεστ για την ελονοσία, με αποτέλεσμα να χορηγούνται φάρμακα μόνο σε ασθενείς με θετική ένδειξη του τεστ. Συχνότερες ασθένειες ήταν οι εξής: ελονοσία, επιγαστραλγία, υπέρταση, οσφυαλγία, λοιμώξεις του αναπνευστικού και ουροποιογεννητικού και αυτό που ονόμαζαν τυφοειδή πυρετό. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πολλοί από τους ασθενείς με πυρετό και θετικό τεστ ελονοσίας είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε σχετική θεραπεία (άγνωστης προέλευσης) από φαρμακεία του δρόμου.

Την δεύτερη ημέρα της εργασίας στο νοσοκομείο προσήλθε ο Εμίρης της περιοχής για επίσημη επίσκεψη και με την ευκαιρία εξετάστηκε και βρέθηκε ότι έπασχε από ελονοσία.

Στις 16 και 17 Μαρτίου, η ομάδα εργάστηκε στο νεόδμητο κτήριο ιατρικού κέντρου, πλησίον του παλαιού νοσοκομείου της περιοχής της πολιτείας Kaduna. Μεταξύ των συνήθων ασθενών, προσήλθε και ένα αγόρι 6-7 ετών με τεράστια διόγκωση σπλήνα από τριετίας. Η διάγνωση από τους τοπικούς γιατρούς ήταν τροπική σπληνομεγαλία άγνωστης αιτιολογίας. Συστήθηκε έλεγχος για λεισμανίαση και (εφόσον επιβεβαιωθεί) η μετάβαση του παιδιού σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο για ειδική θεραπεία.

Πριν από την αναχώρηση των μελών, έγινε ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου υγείας για τα προβλήματα υγείας της περιοχής και κυρίως για την ανεπαρκή πληροφόρηση των ασθενών από τους γιατρούς και νοσοκόμους για την συσχέτιση υπέρτασης και άλατος καθώς και για την συσχέτιση μεταξύ έλκους και πιπεριού στο μαγείρεμα.

Στις 18 Μαρτίου η ομάδα μετακινήθηκε στην πολιτεία Niger και συγκεκριμένα την πόλη Kontagora. O τοπικός κυβερνήτης διέθεσε για την παραμονή της ομάδας δωμάτια πολυτελή σε ιδιόκτητο συγκρότημα. Η διαδρομή ήταν διάρκειας 5 ωρών, με κακές οδικές συνθήκες σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής.

Στις 19 Μαρτίου, μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη στον παραδοσιακό Εμίρη, η ομάδα κατευθύνθηκε προς την περιοχή Ibanga σε απόσταση μίας ώρας από την Kontagora. Εκεί, η εξέταση των κατοίκων, που είχαν προβλήματα υγείας, έλαβε χώρα στη σκιά ενός δένδρου. Προσήλθε μεγάλος αριθμός ασθενών με συχνότερο πρόβλημα την ελονοσία, ιδίως μικρών παιδιών, με συνοδό έντονη αναιμία, αλλά και την γαστρεντερίτιδα. Πλησίον του χωριού υπήρχε ποταμός, το νερό του οποίου χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι ως πόσιμο, με αποτέλεσμα την νοσηρότητα που αναφέρθηκε. Προγραμματίστηκε γεώτρηση με την οικονομική υποστήριξη της Οργάνωσης.

Στις 20 Μαρτίου έγινε περίθαλψη των κατοίκων στο Auna Center της πόλης Balugu στην περιοχή Magama. Στις 21 Μαρτίου ανάλογη εργασία έγινε στην πόλη Burumi και στις 22 Μαρτίου στην περιοχή Farin Shinge.

Σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες τα μέλη των «Γιατρών Καρδιάς» συνοδεύονταν από πολλά άτομα της τοπικής κυβέρνησης και από ένοπλη ασφάλεια, Οι αρμόδιοι είχαν οργανώσει άριστα τις καθημερινές δραστηριότητες και την διατροφή όλων όσοι συνέβαλαν στο ιατρικό έργο. Ιδιαίτερη έμφαση είχε δοθεί στην καλή συνεργασία των τοπικών ιατρών και αδελφών νοσοκόμων με την ομάδα της αποστολής.

Στις 22 Μαρτίου, μετά το πέρας των ιατρικών εργασιών, τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν στην Kaduna για διανυκτέρευση και στις 23 Μαρτίου το πρωί αναχώρησαν για την πόλη Kano και μέσω Καΐρου έφτασαν στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου 2017.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by