Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

21η Αποστολή ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Την Τετάρτη, 29.11.2017, εξαμελής ομάδα της ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Γιατροί Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για N`Djamena (μέσω Καΐρου, όπου και διανυκτέρευσε). Από N’Djamena κινήθηκε οδικώς νοτια προς την πόλη Bongor του Τσαντ, προκειμένου από εκεί να περάσει τον ποταμό Logone με πιρόγα και να φτάσει στην πόλη Yagoua του Καμερούν. Ωστόσο, τα σύνορα Τσαντ – Καμερούν στο σημείο εκείνο ήταν κλειστά (λόγω τοπικού επεισοδίου). Η ομάδα διανυκτέρευσε στην πόλη Bongor.

01.12.2017: Πολύ πρωί (στις 5:00 πμ) η ομάδα αναχώρηση από Bongor οδικώς και κατευθύνθηκε νότια. Έφτασε στην πόλη Fianga του Τσαντ και από εκεί στην συνοριακή πόλη Datcheka του Καμερούν. Στις 10:00 πμ οι «Γιατροί Καρδιάς» έφτασαν στο Katrang, στον προορισμό τους. Οι ασθενείς είχαν ήδη συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του ναού των Αγίων Αποστόλων και το έργο της ιατρικής φροντίδας άρχισε αμέσως.

Η ομάδα μετέφερε από την Αθήνα φαρμακευτικό υλικό σε 12 ειδικούς σάκους για τις ανάγκες των ασθενών. Δυο ένοπλοι ήταν επιφορτισμένοι με την συνεχή φύλαξη της ομάδας (άμεσος κίνδυνος από την δράση της ισλαμικής οργάνωσης Boko Haram).

Κατά τις επόμενες ημέρες, μέχρι και 5.12.2017, συνεχίστηκε η φροντίδα των ασθενών που προσέρχονταν κατά πλήθη από την γύρω ευρύτατη περιοχή, καθώς και από το γειτονικό Τσαντ - μητέρες με μωρά και μικρά παιδιά, ενήλικες όλων των ηλικιών και ανήμποροι που μεταφέρονταν με κάθε τρόπο.

Τα μέλη της ομάδας διέμειναν στις γνωστές καλύβες τύπου «μπουκαρού» και παρασκεύαζαν οι ίδιοι τα απλά γεύματά τους επί τόπου (φακές, ρύζι, μακαρόνια).

Οι πιο συχνές ασθένειες που αντιμετωπίστηκαν ήταν οι εξής:
Ελονοσία, βρογχίτιδες, ελμινθιάσεις, σχιστοσωμίαση (με αιματουρία), γαστρεντερίτιδες, δερματοπάθειες, αρθραλγίες, οσφυαλγίες, ασκίτης (ένα περιστατικό), καρδιοαναπνευστικό σύνδρομο. Αρκετά παιδάκια, βρεφικής ηλικίας κυρίως, ήταν καχεκτικά λόγω έλλειψης γάλακτος και τροφής (τους δόθηκαν γάλατα και ειδική εμπλουτισμένη παιδική τροφή).

Η Ελληνική Αεροπορική εταιρία «Aegean» πρόσφερε και πάλι γάλα σκόνη για παιδιά βρεφικής ηλικίας, μπλουζάκια, ζαχαρωτά, και πολλά άλλα είδη που εντυπωσίασαν τα μικρά και τους προξένησαν ιδιαίτερη χαρά. Κάποια από τα δώρα της Aegean διανεμήθηκαν σε οικογένειες για τα παιδιά τους – η ομάδα επισκέφτηκε γι αυτό τον σκοπό πολλές οικογένειες στις καλύβες τους (τύπου «μπουκαρού»), που βρίσκονταν σχετικά κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Στις 6.12.2017, το κλιμάκιο των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από το Katrang με προορισμό την N`Djamena, μέσω Fianga (τα σύνορα εξακολουθούσαν να είναι κλειστά από Yagoua προς Bongor). Η φρουρά συνόδεψε την ομάδα ως την πόλη Dutcheka του Καμερούν, που βρίσκεται στα χερσαία σύνορα του Καμερούν με το Τσαντ. Ακολούθησε αναχώρηση αεροπορικώς από N’Djamena για Αθήνα μέσω Καΐρου.


Η ομάδα επέστρεψε στην Αθήνα στις 8.12.2017.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by