Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

22η Αποστολή ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Στις 7.2.2018, πενταμελής ομάδα μελών των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε αεροπορικώς μέσω Καΐρου για την πρωτεύουσα του Τσαντ N’Djamena. Μετά την διανυχτέρευση στο Κάιρο, η ομάδα έφτασε στην N’Djamena (8.2.2018) και αναχώρησε αμέσως με mini-bus για τον παραποτάμιο οικισμό Bongor – διαδρομή κατά μήκος του ποταμού που χωρίζει το Τσαντ από το Καμερούν, διαρκείας πεντέμισυ ωρών σε κακοσυντηρημένο οδόστρωμα. Λόγω χρονικής καθυστέρησης, η ομάδα έφτασε στο Bongor όταν τα συνοριακά φυλάκια δεν λειτουργούσαν (κλείνουν μετά την δύση του ήλιου). Έτσι, η ομάδα αναγκάστηκε να διανυχτερεύσει σε τοπικό ξενοδοχείο, όπου το τρεχούμενο νερό ήταν πολυτέλεια.

Την επομένη (9.2.2018)2, μετά τις συνήθεις συνοριακές και τελωνειακές διαδικασίες, τα μέλη της αποστολής διέσχισαν τον ποταμό με αυτοσχέδιες βάρκες και έφτασαν στην απέναντι όχθη, στο έδαφος του Καμερούν. Εκεί ανέμενε την ομάδα ένα άτομο από τον καταυλισμό στην ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στο Katrang. Η μεταφορά έγινε και πάλι με αυτοκίνητο mini bus – ως τον καταυλισμό, και η διαδρομή διήρκεσε μιάμιση ώρα.

Μετά την τακτοποίηση των αποσκευών στα οικήματα «μπουκαρού», εξετάστηκαν οι πρώτοι ασθενείς που είχαν προσέλθει από μακριά για να εξεταστούν και βρίσκονταν εκεί ήδη από την προηγούμενη ημέρα - είχαν διανυχτερεύσει στην γύρω περιοχή.

Από τις 10 ως και τις 13 Φεβρουαρίου, τα μέλη της αποστολής παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μεγάλο αριθμό ασθενών που προσέρχονταν καθημερινά από τις γύρω περιοχές και τα χωριά του Καμερούν, αλλά και από το Τσαντ (διασχίζοντας τα σύνορα).

Οι προσερχόμενοι ήταν κυρίως γυναικόπαιδα με μέσο αριθμό παιδιών ανά μάνα 4-6. Τα κυριότερα προβλήματα υγείας του πληθυσμού ήταν παράσιτα με διάχυτα κοιλιακά άλγη της κατώτερης κοιλιακής χώρας, επιγαστραλγίες που αναφέρονταν σαν γαστρίτιδα (και που για τους ενήλικες οφειλόταν κυρίως στην χρήση ενός τοπικά παρασκευαζόμενου αλκοολούχου ποτού), οσφυαλγία, αρθραλγίες, συμπτώματα από το ουροποιογεννητικό σύστημα, ελονοσία, τραύματα, ψωρίαση, προβλήματα οφθαλμών. Στις θηλάζουσες μητέρες με ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος χορηγήθηκαν γάλατα και συμπληρώματα διατροφής (τα οποία η ομάδα μετέφερε από την Αθήνα).

Στις 14.2.2018, η ομάδα επέστρεψε στην N’Djamena, ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή, όπου και διανυχτέρευσε σε ξενοδοχείο. Στις 15.2.2018 ταξίδεψε ως το Κάιρο, όπου επίσης διανυκτέρευσε. Στις 16.2.2018, οι «Γιατροί Καρδιάς» επέστρεψαν στην Αθήνα.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by