Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

29η Αποστολή ΝΙΓΗΡΙΑ

07.03.2018:
Επταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για Κάιρο, όπου και διανυκτέρευσε.

08.03.2018 :
Το πρωί η ομάδα αναχώρησε από το Κάιρο για την πόλη Κάνο, στην Νιγηρία. Από εκεί μετακινήθηκε οδικώς στην Πολιτεία Katsina και έφτασε στην ομώνυμη πρωτεύουσα, όπου εγκαταστάθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης ως φιλοξενούμενη του Κυβερνήτη της Πολιτείας. Την τοπική οργάνωση των δραστηριοτήτων της αποστολής, τα απαραίτητα μεταφορικά μέσα και την ασφάλεια των μελών της ομάδας με την αναγκαία δύναμη αστυνομικών ανέλαβαν οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

09.03.2018:
Πραγματοποιήθηκε σύντομη επίσκεψη στον Μόνιμο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας της Πολιτείας με τον οποίο συζητήθηκε ο σκοπός της αποστολής των «Γιατρών Καρδιάς» (παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ασθενείς απομακρυσμένων γεωργικών περιοχών της Πολιτείας Katsina και προσφορά τροφής σε υποσιτισμένα παιδιά). Ακολούθως, έγινε επίσκεψη στο χωριό Dankama (Kaita Local Goverment, Katsina State) όπου και εξετάστηκαν οι πρώτοι ασθενείς και πήραν τα κατάλληλα φάρμακα στο εκεί Κέντρο Υγείας (Primary Health Center of Dankama). Για κάθε υποσιτισμένο παιδί χορηγήθηκε ειδική δυναμωτική τροφή «Garin Lafiya», ενώ για τις σοβαρότερες περιπτώσεις καχεξίας, δόθηκε και γάλα που η ομάδα μετέφερε από την Αθήνα (δωρεά της Aegean Airways) καθώς και το ειδικό ενισχυτικό συμπλήρωμα διατροφής που οι «Γιατροί Καρδιάς» αγόρασαν στην Ελλάδα από την Nutricia : Nutrini Power Drink.

10.03.2018:
Επίσκεψη στο χωριό Mashi (Mashi Local Goverment, Katsina State) όπου εξετάστηκαν ασθενείς στο κέντρο υγείας της περιοχής. Σε υποσιτισμένα παιδιά διανεμήθηκε η ειδική τροφή «Garin Lafiya», γάλα και ενισχυτικό συμπλήρωμα από την Ελλάδα.

11.03.2018:
Επίσκεψη στο χωριό Charanchi (Charanchi Local Goverment, Katsina State). Εκεί εξετάστηκαν ασθενείς στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ομοίως, διανεμήθηκε στα υποσιτισμένα παιδιά η ειδική τροφή «Garin Lafiya», γάλα και ενισχυτικό συμπλήρωμα από την Ελλάδα..


12.03.2018:
Επίσκεψη στο χωριό Mami (Mani Local Goverment, Katsina State) όπου εξετάστηκαν ασθενείς στο κέντρο υγείας. Εδώ διαπιστώθηκε ότι τα υποσιτισμένα παιδιά ήταν σχετικά περισσότερα. Διανεμήθηκε η ειδική τροφή «Garin Lafiya», γάλα και ενισχυτικό συμπλήρωμα από την Ελλάδα..


13.03.2018:
Επίσκεψη στο χωριό Sandamu (Sandamu Local Goverment, Katsina State). Έγινε εξέταση ασθενών στο κέντρο υγείας του χωριού. Και εδώ διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πολλά υποσιτισμένα παιδιά. Επίσης παρατηρήθηκαν και πολλές μητέρες με δίδυμα παιδιά. Διανεμήθηκε η ειδική τροφή «Garin Lafiya», γάλα και ενισχυτικό συμπλήρωμα από την Ελλάδα..


Το μεσημέρι αυτής της μέρας οργανώθηκε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν της ομάδας. Παραβρέθηκε και η Υπουργός Υγείας της Πολιτείας.


Οι κυριότερες ασθένειες και τα προβλήματα υγείας που παρατηρήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν είχαν ως εξής: Ελονοσία, υποσιτισμός σε πολλά παιδιά, γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού, δερματοπάθειες, επιπεφυκίτιδες, υπέρταση, αναιμία, αδιάγνωστες κακοήθεις μορφές όγκων, ασκίτης κλπ.


Η ειδική δυναμωτική τροφή «Garin Lafiya», που χορηγήθηκε στα υποσιτισμένα παιδιά, ήταν μίγμα σπόρων από κεχρί, σόγια και αραχίδα (αράπικο φιστίκι) σε αναλογία 6-3-1 (millet, soya beans, groundnuts), οι οποίοι αλέστηκαν από μύλους και φρέσκοι συσκευάστηκαν σε πλαστικές σακούλες των 5 κιλών. Την φροντίδα παρασκευής είχε για τους «Γιατρούς Καρδιάς» η Υπηρεσία για την Βασική Μέριμνα Υγείας (της Πολιτείας Katsina – Katsina State Primary Health Care Agency). H διανομή γινόταν από τα μέλη της ομάδας αμέσως μετά την ιατρική εξέταση των άρρωστων παιδιών (για κάθε παιδί χορηγείτο μια σακούλα των 5 κιλών). Οι μύλοι, εξαντλώντας την παραγωγική τους δυναμικότητα, παρέδιναν καθημερινά στην ομάδα την ποσότητα που μπορούσαν. Συνολικά παρέδωσαν 4.075 κιλά ειδικής τροφής, η οποία διανεμήθηκε σε 815 καχεκτικά παιδιά. Επίσης, όπως προαναφέρεται, σε πολλά από αυτά τα παιδιά, που παρουσίαζαν προχωρημένη καχεξία, χορηγήθηκε και γάλα που μετέφερε η ομάδα από την Αθήνα (προσφορά της Aegean Airways) και το ειδικό ενισχυτικό συμπλήρωμα της Nutricia : Nutrini Power Drink.

14.03.2018:
Αναχώρηση από την πρωτεύουσα Katsina για το αεροδρόμιο της πόλης Kano οδικώς, με συνοδεία αστυνομικών για ασφάλεια. Ακολούθησε η πτήση για Κάιρο, όπου οι «Γιατροί Καρδιάς διανυκτέρευσαν.

15.03.20183: Αναχώρηση από Κάιρο για Αθήνα. Πέρας της αποστολής.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by