Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

31η Αποστολή ΝΙΓΗΡΙΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας, 26.11.2018, πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε με την EgyptAir για την Abuja, πρωτεύουσα της Νιγηρίας,  μέσω Καΐρου, όπου και διανυκτέρευσε. Την επομένη έφτασε στην Abuja και μετακινήθηκε οδικώς (5ωρη διαδρομή) στην πόλη Kontagoraτης Πολιτείας Niger όπου τακτοποιήθηκε σε ξενοδοχείο, ως προσκεκλημένη και φιλοξενούμενη του Κυβερνήτη της Πολιτείας.

Σκοπός της αποστολής  ήταν η παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς που διαβιούν σε απομακρυσμένους και δυσπρόσιτους οικισμούς γεωργικών περιοχών καθώς και τα εγκαίνια αγροτικού ιατρείου και πηγαδιού, που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν ως έργα στην Πολιτεία αυτή με δωρεές  φίλων των «Γιατρών Καρδιάς». Οι «Γιατροί Καρδιάς» μετέφεραν από την Αθήνα τα αναγκαία φάρμακα, γάλα για τα παιδιά και άλλα είδη. Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας διέθεσε τα αναγκαία οχήματα  για τις μετακινήσεις, αστυνομική δύναμη για ασφάλεια και φιλοξενία. 

Κατά το επόμενο πενθήμερο η ομάδα επισκεπτόταν ένα διαφορετικό απομακρυσμένο οικισμό κάθε μέρα όπου εξέταζε και χορηγούσε τα απαραίτητα φάρμακα στους ασθενείς. Οι οικισμοί αυτοί ήταν οι εξής:

28.11.2018: MarigaLocalGoverment, Makogi, BangiWard. Για την μετάβαση με αυτοκίνητο στο χωριό Makogi απαιτήθηκαν 4 ώρες – οι δρόμοι ήταν σε άθλια κατάσταση, η κίνηση γινόταν κυρίως σε χωματόδρομους, ακόμη και σε ανύπαρκτους δρόμους, ανάμεσα σε χωράφια και αγροτικές καλλιέργειες. 

29.11.2018: Magama Local Goverment, Runtuwa Bille,Yangalu Ward.

 30.11.2018: Mariga Local Goverment, Tashan Randa, Bobi Ward. Εδώ έγιναν τα εγκαίνια του αγροτικού ιατρείου, που ανεγέρθηκε με την φροντίδα των «Γιατρών Καρδιάς». Επίσης εγκαινιάσθηκε και το πηγάδι που ανοίχτηκε για τις ανάγκες του ιατρείου και των κατοίκων. Στα εγκαίνια μετείχε ο τοπικός παραδοσιακός βασιλιάς και παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι της Κυβέρνησης και άλλοι επίσημοι.  Το ιατρείο και το πηγάδι θα εξυπηρετήσουν 20.000 κατοίκους των γύρω απομονωμένων περιοχών.  

1.12.2018: Bosso Local Goverment, Shakwata, Maitumbi Ward. Εκτός από τους ασθενείς του οικισμού, αντιμετωπίσθηκε ως έκτακτο γεγονός και η κατάρρευση ενός από τους Νιγηριανούς συνοδούς της ομάδας, που είχε προσβληθεί από ελονοσία. Με την ενέσιμη θεραπευτική αγωγή των γιατρών, ο άρρωστος συνήλθε μετά από λίγη ώρα.    

2.12.2018: LapaiLocalGoverment, Kpashimi. Για την μετάβαση στον οικισμό αυτό απαιτήθηκε χρόνος δυόμισι ωρών – σε ένα σημείο οι βροχές είχαν καταστρέψει  ολοκληρωτικά τον δρόμο και χρειάστηκε να αναζητηθεί άλλος. Οι συγκεντρωμένοι άρρωστοι – ανάμεσά τους και πολλοί της εθνότητας των Φουλάνι – ήταν εξαιρετικά ατίθασοι και ανυπόμονοι.  

Δόθηκαν πολλά γάλατα σε σκόνη για παιδιά βρεφικής ηλικίας (επαναλαμβανόμενη ευγενική χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Aegean για τα παιδιά της Αφρικής, μαζί με «μπάρες δημητριακών», μπισκότα, καραμέλες κλπ. που χαροποίησαν τα μικρά παιδιά).

Οι ασθένειες που διαπιστώθηκαν ήταν οι εξής:

Ελονοσία, αναιμία, λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος,  γαστρεντερίτιδες, ελμινθιάσεις γαστρεντερικού συστήματος,   αρθραλγίες, οσφυαλγίες, ημικρανίες, δερματοπάθειες, δυσμηνόρροια.

Στις 3.12.2018 η ομάδα μετακινήθηκε στην πόλη Mina, πρωτεύουσα της Πολιτείας,  και έγινε δεκτή στην οικία του Υπουργού Υγείας κυρίου Mustapha Jibril. Ακολούθησε αναχώρηση για Abuja και από εκεί για Κάιρο. Η επιστροφή στην Αθήνα έγινε στις 4.12.2018. 

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by