Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

24η Αποστολή ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Στις 30.1.2019, ημέρα Τετάρτη,  πενταμελής ομάδα μελών των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε για το βόρειο Καμερούν μέσω Τσαντ με σκοπό την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατοίκων της περιοχής Katrang. Μετά από διανυκτέρευση στο Κάιρο,  η ομάδα αφίχθηκε στην N’Djamena, στις 31.1.2019 τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες. Από εκεί οδηγήθηκε με μικρό λεωφορείο στην πόλη Bongor του Τσαντ, μία διαδρομή 6 ωρών με κακές συνθήκες οδοστρώματος, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν για διανυκτέρευση. Στο ξενοδοχείο η ομάδα διαπίστωσε με έκπληξη ότι δεν υπήρχε φως και νερό λόγω έλλειψης καυσίμων στην γεννήτρια, και ότι έπρεπε να προπληρωθεί η διαμονή για να αγοραστούν καύσιμα. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και όταν τελικά τέθηκε σε λειτουργία η γεννήτρια, κάποια από τα μέλη διαπίστωσαν ότι τα κλινοσκεπάσματα ήταν πολλαπλά χρησιμοποιημένα και, επειδή δεν υπήρχαν άλλα για αντικατάσταση, αναζητήθηκαν δωμάτια με λιγότερο χρησιμοποιημένα σεντόνια.  

Την επόμενη, 1.2.2019, η ομάδα κατευθύνθηκε στα σύνορα, στον κοντινό ποταμό Longone, που χωρίζει τις δύο χώρες. Από εκεί, και μετά τις σύντομες τελωνειακές  διαδικασίες, διέσχισε τον ποταμό με τις παραδοσιακές βάρκες. Στο Καμερούν τα μέλη υποδέχτηκε ο εφημέριος της περιοχής Katrang,  ο οποίος είχε οργανώσει και την εκεί παραμονή των Γιατρών και την περίθαλψη των ασθενών, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί για την λειτουργία του ιατρείου. Μετά από 2 ώρες η ομάδα έφτασε στον καταυλισμό με τις παραδοσιακές καλύβες, που είχαν χρηματοδοτηθεί από τους «Γιατρούς Καρδιάς»  πριν από πολλά χρόνια, και αμέσως μετά από την τακτοποίηση των αποσκευών και την προετοιμασία του ιατρείου και των φαρμάκων, άρχισε η περίθαλψη των ασθενών που είχαν ήδη συγκεντρωθεί.

Κατά το τριήμερο 2 - 4.2.2019, εξετάζονταν καθημερινά, από τις 7:00 πμ μέχρι και τις 3:00 μμ μεγάλος αριθμός προσερχομένων κατοίκων - κυρίως μητέρων με παιδιά, με διάφορα προβλήματα υγείας. Τα συχνότερα προβλήματα ήταν ελονοσία, σχιστοσωμίαση, αναιμία, λοιμώξεις αναπνευστικού, διαρροϊκά σύνδρομα, αρθραλγίες, οσφυαλγία, ελμινθιάσεις, ψώρα και άλλες δερματίτιδες, επιληψία, προβλήματα οφθαλμών, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και  πολλές περιπτώσεις καχεξίας παιδιών από  έλλειψη μητρικού γάλακτος.

Στις 5.2.2019 τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν από την ίδια διαδρομή στην N’Djamenaγια διανυκτέρευση. Την επομένη έφτασαν στο Κάιρο όπου και διανυκτέρευσαν,  και στις 7.2.2019 επέστρεψαν στην Αθήνα.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by