Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

32η Αποστολή ΝΙΓΗΡΙΑ

Το απόγευμα της Τρίτης, 30.4.2019, πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα με την Egypt Air για την Abuja, πρωτεύουσα της Νιγηρίας, μέσω Καΐρου, όπου και διανυκτέρευσε. Την επομένη έφτασε στην Abuja το απόγευμα και από εκεί μετακινήθηκε οδικώς στην πόλη Bida της Πολιτείας Niger όπου έφτασε το βράδυ και τακτοποιήθηκε στην ιδιωτική οικία του κυβερνήτη της Πολιτείας ως προσκεκλημένη και φιλοξενούμενη του.

Σκοπός της αποστολής ήταν η παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς που διαβιούν σε απομακρυσμένους και δυσπρόσιτους οικισμούς γεωργικών περιοχών καθώς και τα εγκαίνια αγροτικού ιατρικού κέντρου με δυο θαλάμους νοσηλείας και μια αίθουσα τοκετού, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε στην Πολιτεία αυτή με δωρεές φίλων των «Γιατρών Καρδιάς». Οι «Γιατροί Καρδιάς» μετέφεραν από την Αθήνα τα αναγκαία φάρμακα, γάλα για τα παιδιά και άλλα είδη. Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας διέθεσε τα αναγκαία οχήματα για τις μετακινήσεις της ομάδας, αστυνομική δύναμη για ασφάλεια και φιλοξενία.

02.05.2019
Εξέταση ασθενών στον οικισμό Kpayi village, Etsu Tasha ward, Edati Local Government.

03.05.2019
Εξέταση ασθενών στο Emiyayako Fembo Village, Etsu Twado Ward, Gbako Local Government

04.05.2019
Η ομάδα το πρωί έγινε δεκτή από τον Εμίρη της Bida (Alahaji Dr. Yahaya Abubakar Etsu of Nupe), ο οποίος προΐσταται όλων των εμίρηδων της χώρας. Ευχαρίστησε θερμά την ομάδα για την επί εικοσαετία βοήθεια των «Γιατρών Καρδιάς» προς διάφορες Πολιτείες στην Νιγηρία. Παραδοσιακές ενδυμασίες προσφέρθηκαν ως δώρο τιμής προς όλα τα μέλη της αποστολής.

Μετά από την επίσκεψη στον Εμίρη, η ομάδα αναχώρησε για τον απομακρυσμένο οικισμό Kowankasa, Tegina Ward, Rafi Local Government (διαδρομή 2:30 ωρών). Εκεί έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του αγροτικού ιατρικού κέντρου που ανήγειραν οι «Γιατροί Καρδιάς». Η μονάδα αυτή θα καλύπτει τις ανάγκες 30.000 περίπου ανθρώπων των γύρω χωριών. Παραβρέθηκε ο Εμίρης του Kagara, που ονομάζεται Alahaji Salisu Tanko. Μετείχαν και άλλοι επίσημοι καθώς και αντιπροσωπεία του Κυβερνήτη της Πολιτείας Niger. Το ιατρείο αυτό εγκαινιάσθηκε ουσιαστικά 3 ημέρες νωρίτερα με τον πρώτο τοκετό που έγινε εκεί. Η μητέρα γέννησε τρίδυμα μωρά, τα οποία σήμερα παρουσίασε στην ομάδα ευχαριστώντας και επαναλαμβάνοντας στην γλώσσα της «ναγκοντέ» (ευχαριστούμε). Τα εγκαίνια και το «κόψιμο της κορδέλας» συνοδεύτηκαν από εντυπωσιακούς τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, που έδωσαν σε όλους μεγάλη χαρά.

05.05
Εξέταση ασθενών στο χωριό Goshigi, Badaggi Ward, Kacha Local Goverment.

06.05.2019
Εξέταση ασθενών στο χωριό Etsu, Tasha Ward, Edati Local Goverment. Το ακόλουθο περιστατικό συγκίνησε όλους. Μια μάνα, που είχε γεννήσει προ 20 ημερών, έφερε στην ομάδα το μωρό της διασχίζοντας μια απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Το μωρό είχε λαγώχειλο και δεν μπορούσε να θηλάσει. Η μάνα ήταν σε απόγνωση. Χορηγήθηκε στο πεινασμένο μωρό γάλα που η ομάδα είχε φέρει από την Αθήνα, χρησιμοποιώντας γι αυτό μια σύριγγα. Το μωρό άρχισε να τρώει και σε κάποια στιγμή άνοιξε τα μάτια του! Δόθηκε γάλα για βρέφη στην μητέρα για να συνεχίσει να τρέφει το μωρό της. Ένας τοπικός νοσοκόμος είπε ότι μωρά με ανάλογο πρόβλημα είναι καταδικασμένα να πεθάνουν λίγες μέρες μετά την γέννηση τους, αφού δεν μπορούν να θηλάσουν.

07.05.2019
Αναχώρηση για Abuja και από εκεί για Κάιρο, όπου η ομάδα διανυκτέρευσε.

08.05.2019
Αναχώρηση από Κάιρο και επιστροφή στην Αθήνα.

Οι κυριότερες ασθένειες που παρατηρήθηκαν ήταν οι εξής::
Ελονοσία, επιπεφυκίτιδες, δερματοπάθειες, αρκετά περιστατικά αναιμίας, πολλά παιδιά με παραμόρφωση των κάτω άκρων στα γόνατα με ρεβογωνία (πιθανώς λόγω ραχίτιδας ή νόσου του Blound), υπέρταση, βρογχίτιδες, αρθραλγίες, οσφυαλγίες, δυσμηνόρροια, μυκητιάσεις, γαστρίτιδες, έρπις ζωστήρ, kala-azar, ωτίτιδες, ελμινθιάσεις, επιληψία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, φυματίωση, οστεοσάρκωμα άνω γνάθου, εγκαύματα.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by