Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

34η Αποστολή ΝΙΓΗΡΙΑ

Εξαμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα στις 23.11.2019 με την EgyptAir με προορισμό την πρωτεύουσα Minna,  της πολιτείας Niger της Νιγηρίας, μέσω Καΐρου, στο οποίο και διανυκτέρευσε. Την επομένη έφτασε στην Abujaι, όπου την υποδέχθηκε ο τοπικός συντονιστή της αποστολής με τους συνεργάτες του, που είχαν ορισθεί από τον Κυβερνήτη της Πολιτείας Niger, Mr. AbubakarSaniBello. Η ομάδα υποδοχής φρόντισε και για τις τελωνειακές διαδικασίες ελέγχου των φαρμάκων που μετέφεραν οι «Γιατροί Καρδιάς» από την Αθήνα. Μετά τους ελέγχους αυτούς, οι ομάδα των γιατρών μετακινήθηκε οδικώς από την Abuja στην Minna συνοδευόμενη από τον συντονιστή,  τους συνεργάτες του και αστυνομικούς. Εκεί τακτοποιήθηκε ως φιλοξενούμενη του Κυβερνήτη σε ξενώνα.

Σκοπός της αποστολής ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατοίκων υποβαθμισμένων περιοχών της Πολιτείας Niger και τα εγκαίνια λειτουργίας σχολικού κτηρίου, αγροτικού ιατρικού κέντρου και πηγαδιού για άντληση πόσιμου νερού στον απομακρυσμένο οικισμό Ebba (SheWard, ShiroroLGA). Τις τοπικές δραστηριότητες της αποστολής διοργάνωσαν αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες, την φιλοξενία της ομάδας, την μετακίνηση και την ασφάλειά της ανέλαβαν οι υπηρεσίες του Κυβερνήτη.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφέρθηκε στους ασθενείς των εξής οικισμών:

25.11.2019: Shengu, Gini Ward, Munya LGA

26.11.2019: Kazai Indiya, Gini Ward, Munya LGA

27.11.2019: Ebba, She Ward, Shiroro, LGA. Shakwata, Maitumbi Ward, Bosso LGA

28.11.2019: Masumagu, Yangulu Ward, Magama LGA

29.11.2019: Ang/Companies, T/Wada North Ward, Chanchaga, LGA

Τα εγκαίνια του σχολικού κτηρίου, του αγροτικού ιατρικού κέντρου και του πηγαδιού έγιναν 27.11.2019 στον οικισμό Ebba, παράλληλα με την εξέταση και την φροντίδα των ασθενών. Το σχολικό κτήριο στεγάζει ….. μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το ιατρικό κέντρο αποτελείται από 3 αίθουσες (θάλαμοι εξέτασης και νοσηλείας ασθενών, αίθουσα τοκετών, και βοηθητικοί χώροι). Το πηγάδι θα εξυπηρετεί το σχολείο και το ιατρικό κέντρο, καθώς και τον πληθυσμό του οικισμού. Υπολογίζεται ότι με τα κατασκευαστικά αυτά έργα, που χρηματοδότησαν φίλοι των «Γιατρών Καρδιάς», θα καλυφθούν οι ανάγκες 20.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ο παλαιός συνεργάτης της Οργάνωσης κος UmaroTankoKuta, επέβλεψε τα συνεργεία των τεχνικών που πραγματοποίησαν τα  εν λόγω έργα. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν αξιωματούχοι από το Υπουργείο Υγείας και Παιδείας της Πολιτείας, εκπρόσωπος του Κυβερνήτη και του παραδοσιακού ανώτατου άρχοντα (Εμίρη), άλλοι επίσημοι και πλήθη κόσμου. Οργανώθηκαν εντυπωσιακοί παραδοσιακοί χοροί που χαροποίησαν τον λαό.

Οι «Γιατροί Καρδιάς» πρόσφεραν στο ιατρικό κέντρο τον απαραίτητο εξοπλισμό λειτουργίας, κλινοστρωμνή, κουρτίνες κλπ.

Κατάλληλες αναμνηστικές πινακίδες τοποθετήθηκαν στα ανεγερθέντα κτήρια. 

Τα κυριότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς κατά την εξέταση των ασθενών ήταν τα εξής:  ελονοσία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, διαρροϊκά σύνδρομα, υπέρταση, στομαχικά ενοχλήματα, ελμινθιάσεις, οσφυαλγία, αρθραλγίες, δερματοπάθειες κλπ. Σε ορισμένα υποσιτιζόμενα παιδάκια χορηγήθηκε εμπλουτισμένο γάλα, το οποίο μετέφεραν οι «Γιατροί Καρδιάς από την Ααθήνα.   

Στις 30.11.2019 η ομάδα αναχώρησε από την Minna για το αεροδρόμιο του Kano και από εκεί αεροπορικώς έφτασε στο Κάϊρο όπου και διανυκτέρευσε. Στην Αθήνα επέστρεψε την 1.12.2019

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by