Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

1η Αποστολή ΓΟΥΪΝΕΑ

Στις 4.12.2019, εξαμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της Γουινέας Conakry μέσω Κωνσταντινουπόλεως, μετά από πρόσκληση εκ μέρους φίλων της επιχείρησης ABKVENTURES – SARLGroup, από το Ισραήλ, οι οποίοι διατηρούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Γουϊνέα. Την ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο αντιπροσωπεία της επιχείρησης αυτής, η οποία είχε προετοιμάσει την σύντομη  διεκπεραίωση των αναγκαίων διαδικασιών από τις τελωνειακές και αστυνομικές Αρχές. Η ομάδα διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και την επόμενη μετείχε σε συνέντευξη από την κρατική τηλεόραση, κατά την οποία αναλύθηκε ο ανθρωπιστικός σκοπός της παρουσίας των «Γιατρών Καρδιάς» στην χώρα καθώς και οι τοποθεσίες όπου θα λάμβαναν χώρα οι δραστηριότητες της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων.

Οι αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Υγείας της Γουϊνέας είχαν ενημερωθεί για τον σκοπό της επίσκεψης, είχαν δε ζητήσει και λάβει τα επίσημα έγγραφα των γιατρών μελών της αποστολής, στα οποία χορηγήθηκε άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στην Γουϊνέα.  Επίσης, στους γιατρούς χορηγήθηκε και ειδική κάρτα από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, που τους επιτρέπει να εισέρχονται ελεύθερα στην Γουϊνέα  χωρίς βίζα και όσο συχνά το επιθυμούν.

Τα μέλη της αποστολής, συνοδευόμενα από διμελή ομάδα των διοργανωτών, αναχώρησαν τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες για το χωριό KANSAN, το οποίο βρίσκεται στην βόρεια χώρα, σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από το Conakry. Η απόσταση αυτή καλύφτηκε σε περίπου 19 ώρες λόγω της κακής κατάστασης των οδοστρωμάτων, της διανυκτέρευσης, των απαραίτητων  στάσεων για φαγητό, και την διάπλευση  ποταμού με πρωτόγονο αυτοσχέδιο πλωτό μέσο (είδος σχεδίας), που λειτουργούσε χειροκίνητα με μακριά ξύλα.

Στο KANSAN η ομάδα έφτασε την επόμενη ημέρα το βράδυ. Εκεί θα διέμενε και θα δεχόταν τους ασθενείς κατοίκους για ιατρική εξέταση και φροντίδα. Η διαμονή είχε προγραμματιστεί σε νεοκατασκευασμένα οικήματα, με κοινή για όλους τουαλέτα (σε απόσταση 50 μέτρων από το οίκημα διαμονής) και ένα υποτυπώδες ντους χωρίς τρεχούμενο νερό. Τα απαραίτητα για την διαμονή έπιπλα, κλινοσκεπάσματα και λίγα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν εκ των ενόντων.

Την επόμενη, 7.12.2019, μετά τις απαραίτητες εθιμοτυπικές επισκέψεις στις τοπικές αρχές, οργανώθηκε σε κτήριο, πλησίον του οικήματος διαμονής, η υποδοχή και περίθαλψη των ασθενών κατοίκων, οι οποίοι άρχισαν να προσέρχονται από όλη την περιοχή.

Κατά την διάρκεια της παραμονής των μελών της ομάδας στο KANSAN, το ωράριο εργασίας ήταν 8.00πμ – 2.00μμ και συνεχιζόταν 4.00μμ – 6.30μμ. Οι διοργανωτές της αποστολής φρόντιζαν καθημερινά για την διατροφή της ομάδας, προσκομίζοντας εμφιαλωμένο νερό, ψωμί και διάφορα άλλα χρειώδη, παραμένοντας συνεχώς στην διάθεση των «Γιατρών Καρδιάς».

Τα συχνότερα προβλήματα υγείας ήταν ελονοσία (η οποία υποθεραπευόταν, λόγω ακατάλληλων οδηγιών, έλλειψης φαρμάκων και νοσηλευτικού προσωπικού), παρασιτώσεις, σοβαρές αναιμίες πιθανότατα σιδηροπενικής αιτιολογίας, γαστρίτιδα, οσφυαλγία, αρθραλγία, λοιμώξεις αναπνευστικού, υπέρταση, σοβαρά χρόνια τραύματα, υποσιτισμός ανήλικων παιδιών, προβλήματα οφθαλμών, δερματοπάθειες, οστεομυελίτιδα, λέπρα κλπ.

Τις βραδινές ώρες τα παιδιά προσέρχονταν στον τόπο διαμονής των μελών της αποστολής και αφού απάγγελλαν κάποια πιθανώς θρησκευτικού περιεχόμενου ολιγόστιχα, ακολουθούσαν τοπικά τραγούδια και χορός στον οποίο συμμετείχαν συχνά και γυναίκες.       

Κατά την επιστροφή στο Conakry (12.12.2019), τα μέλη της αποστολής                                                                                                                                                                                  πληροφορήθηκαν την παρουσίαση από την τηλεόραση των δραστηριοτήτων τους στην βόρεια χώρα.

Οι «Γιατροί Καρδιάς» επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τους φίλους Ισραηλινούς της ΑΒΚ VENTURES – SARLGroup που διοργάνωσαν και υποστήριξαν την αποστολή, για την πραγματικά άψογη προετοιμασία και τον συντονισμό της αποστολής, καθώς και για την φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που εξασφάλισαν – χωρίς την συμβολή τους, το νοσηλευτικό έργο που προσφέρθηκε στην απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη περιοχή του KANSAN θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Επιστροφή στην Αθήνα στις 14.12.2019.  

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by