Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

26η Αποστολή ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Την Τετάρτη, στις 26.2.2020, πενταμελής ομάδα των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για το Βόρειο Καμερούν με σκοπό την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κατοίκους της αγροτικής περιοχής Katrang της Βορειότατης Επαρχίας της χώρας. Η ομάδα διανυκτέρευσε στο Κάιρο και την επομένη (27.2.2020) έφθασε στην πρωτεύουσα του Τσαντ N’Djamena όπου διοργάνωσε την οδική μετακίνησή της ως το χωριό του Τσαντ που ονομάζεται Bongor – το χωριό αυτό βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Longone, ο οποίος χωρίζει το Τσαντ από το Καμερούν. Η μεταφορά των μελών και του φαρμακευτικού υλικού, ου είχαν μαζί τους, έγινε με δύο οχήματα 4χ4, η διάρκεια της διαδρομής ήταν πεντάωρη και έγινε σε δρόμο που βρισκόταν σε άθλια κατάσταση (διαπιστώθηκε πάντως έντονη δραστηριότητα ανακατασκευής του οδοστρώματος σε αρκετές περιοχές). Στην συνέχει η ομάδα διέσχισε τον ποταμό, εισήλθε στο Καμερούν και τις πρώτες απογευματινές ώρες έφθασε στο Κatrang. Εκεί τακτοποιήθηκε στις καλύβες πλησίον του κτηρίου του Ορθόδοξου τοπικού ναού των Αγίων Αποστόλων όπου πραγματοποιούνται οι δραστηριότητες των «Γιατρών Καρδιάς» (δύο φορές τον χρόνο).
Οι περίθαλψη των ασθενών προσφέρθηκε κατά το διάστημα από 28.2.2020 έως 4.3.2020, από 7 πμ ως 3 μμ. Προσέρχονταν άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τους τοπικούς πληθυσμούς του Καμερούν καθώς και του γειτονικού Τσαντ, διανύοντας αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων, αναγκασμένοι σε πολλές περιπτώσεις να διανυκτερεύουν στο ύπαιθρο του Katrang ώστε να προλάβουν την επόμενη να επιστρέψουν στα χωριά τους με το φως της ημέρας.
Τα κυριότερα προβλήματα υγείας ήταν παρασιτώσεις, λοιμώξεις αναπνευστικού κυρίως και ουροποιογεννητικού συστημάτων, οσφυαλγία και αρθραλγίες, προβλήματα οφθαλμών, ελονοσία σε μειωμένη συχνότητα (σε σχέση με προηγούμενες αποστολές στην περιοχή την ίδια περίπου εποχή), ψώρα, επιληψία, τροπική σπληνομεγαλία προς διερεύνηση σε πλησιέστερα οργανωμένα νοσοκομεία, τραύματα κλπ.
Τις απογευματινές ώρες ορισμένων ημερών διοργανώθηκε επισιτισμός μικρών παιδιών με Ελληνικά φαγητά που χρησιμοποιούσε η ομάδα στην καθημερινή της διατροφή τις βραδινές ώρες, μία φορά την ημέρα. Ακολουθούσαν τοπικά παραδοσιακά τραγούδια και χοροί με την συνοδεία των γνωστών τυμπάνων ταμ-ταμ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι προσφερόταν τροφή και σε όσους από τους ασθενείς αναγκάζονταν να διανυχτερεύσουν επί τόπου, κυρίως κάτοικοι από χωριά του γειτονικού Τσαντ.
Στις 5.3.2020, τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν N’Djamena και Καΐρου στην Αθήνα, όπου αφίχθηκαν στις 6.4.2020

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by