Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

27η Αποστολή ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Στις 7 Νοεμβρίου 2020, πενταμελής ομάδα μελών των «Γιατρών Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για το Βόρειο Καμερούν μέσω Chad. Σκοπός αυτής της αποστολής ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατοίκων της περιοχής Κatrang. Η ομάδα αφίχθηκε μέσω Καΐρου (όπου διανυκτέρευσε) στην πρωτεύουσα του Chad, στην Ν’Djamena.

Από το εκεί Προξενείο του Καμερούν, μετά από πολύωρη αναμονή, πήρε βίζες για το Kαμερούν. Στην συνέχεια, κινήθηκε οδικώς από την Ν’Djamena ως τον παραποτάμιο συνοριακό οικισμό Bongor, από τον οποίο διαπεραιώθηκε στον οικισμό Yagua του Καμερούν, διασχίζοντας τον ποταμό Logone. Ακολούθως, η ομάδα μέσω του οικισμού Dacheka έφθασε οδικώς στο Katrang, όπου και τακτοποιήθηκε στα κτίσματα τύπου «μπουκαρού»-τα οποία οι «Γιατροί Καρδιάς» έχουν ανεγείρει εκεί προ πολλών ετών για την διαμονή τους.

Από 9 ως 14.11.2020, λειτούργησε το πρόχειρο ιατρείο των «Γιατρών Καρδιάς» στους πλησίον χώρους του ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έγιναν δεκτοί χιλιάδες ασθενών της ευρύτερης περιοχής για ιατρική εξέταση και φροντίδα. Χρησιμοποιήθηκαν τα φάρμακα και το υλικό που η ομάδα μετέφερε από την Αθήνα. Οι ασθενείς, που προσήλθαν στο ιατρείο των «Γιατρών Καρδιάς», ήταν αυτή την φορά πολύ περισσότεροι από όσους συνήθως προσέρχονταν κατά το παρελθόν - ανάμεσά τους ήλθαν και πολλοί από το γειτονικό Chad, αφού διέσχισαν με τα πόδια την μεγάλη απόσταση που χωρίζει το Katrang από τα σύνορα.

Τα κυριότερα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς διαπιστώθηκε ότι ήταν τα εξής : ελονοσία (σε έξαρση), αναιμία κυρίως σε μικρά παιδιά (που οφειλόταν, κατά κύριο λόγο, στην έξαρση της ελονοσίας), λοιμώξεις αναπνευστικού, οσφυαλγία, αρθρίτιδες, τραύματα, ελμινθιάσεις, δερματοπάθειες, γαστρίτιδα, υπέρταση, λοιμώξεις του ουροποιητικού, επιπεφυκίτιδα και προβλήματα όρασης.

Σε παιδιά, που ήταν εξασθενημένα από τον υποσιτισμό, ανάμεσά τους και πολλά δίδυμα, χορηγήθηκε δυναμωτικό γάλα. Στις μητέρες των παιδιών αυτών, που λόγω της πείνας και των κακουχιών είναι αδύναμες και δεν έχουν επαρκές γάλα για να θηλάσουν τα μωρά τους, προσφέρθηκαν για τα παιδιά αυτά όλες οι διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος που περίσσευσαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της αποστολής.

Όταν η ομάδα παρασκεύαζε το καθημερινό φαγητό για τα μέλη της, φρόντιζε να ετοιμάζει επαρκείς ποσότητες ώστε να προσφέρεται το ίδιο φαγητό και στα μικρά παιδιά που περιλαμβάνονταν στις ομάδες των συγκεντρωμένων ασθενών. Πολλά παιδιά, που ως καχεκτικά υποσιτισμένα μικρά, είχαν πάρει προ ετών ενισχυτικό γάλα, τώρα έρχονται στους γιατρούς συνοδευόμενα από τους δικούς τους και διαπιστώνεται ότι είναι υγιή και ακμαία.

Στις 14.11.2020, ολοκληρώθηκε η αποστολή και η ομάδα επέστρεψε οδικώς στην N’Djamena και από εκεί αεροπορικώς μέσω Καΐρου (όπου διανυκτέρευσε), έφτασε στην Αθήνα στις 16.11.2020.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by