Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

2η Αποστολή ΚΟΝΓΚΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Brazzaville

Στις 7.2.2021, πενταμελής ομάδα της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «Γιατροί Καρδιάς» αναχώρησε από την Αθήνα για την Δημοκρατία του Κονγκό ( Brazzaville), μετά από πρόσκληση της Αφρικανικής εταιρείας World Wide and African Development Business, SA (2WADB)  - εξόρυξη ορυκτών. Σκοπός της πρόσκλησης ήταν η περίθαλψη κατοίκων απομονωμένων αγροτικών  περιοχών της χώρας με προβλήματα υγείας, λόγω έλλειψης κρατικής ιατρικής υποδομής και προσωπικού στις περιοχές αυτές. Είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις των μελών της εταιρείας με τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας ώστε να χορηγηθεί  άδεια ιατρικών δραστηριοτήτων στις περιοχές που υποδείχτηκαν. Επίσης, η εταιρεία είχε φροντίσει για την οργάνωση της παραμονής του κλιμακίου  των «Γιατρών Καρδιάς» στη περιοχή Kimba, η οποία απέχει 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Brazzaville – η διαδρομή οδικώς από την πρωτεύουσα ως εκεί απαιτεί χρόνο 6 ωρών.

Η ομάδα υποδοχής της εταιρείας 2WADB λειτούργησε άψογα: υποδέχτηκε τους «Γιατρούς Καρδιάς» και φρόντισε για τις τελωνειακές διατυπώσεις. Άνθη προσφέρθηκαν στις κυρίες της Οργάνωσης και η ωραία υποδοχή αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τα μέλη των «Γιατρών Καρδιάς».

Η ομάδα οδηγήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο της πρωτεύουσας όπου θα διέμενε για όσο χρόνο απαιτούσαν οι συναντήσεις και η γνωριμία με αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης των περιοχών στις οποίες επρόκειτο να λάβουν χώρα οι νοσηλευτικές δραστηριότητες των «Γιατρών Καρδιάς». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της ομάδας των «Γιατρών Καρδιάς».

Την επομένη,  8.2.2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Εταιρείας 2WADB  με τον δήμαρχο της ευρύτερης περιοχής στην οποία θα πραγματοποιείτο η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών. Ακολούθησε περιήγηση στην πόλη.

Στις 9.2.2021, η ομάδα με μέλη της εταιρείας 2WADB ξεκίνησε για την περιοχή Kinkala με σκοπό να επισκεφθεί τον δήμαρχο στο γραφείο του και στη συνέχεια να πάρει έγκριση από τον υπεύθυνο της ασφάλειας για την έναρξη της αποστολής.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας συνάντηση ενημέρωσης των γιατρών καθώς και μελών της Εταιρείας με τον γενικό γραμματέα  του  Υπουργείου Υγείας για τον σκοπό της αποστολής, ο οποίος  ενέκρινε τις δραστηριότητες στην επιλεγμένη περιοχή.

Στις 10.2.2021, ενώ αναμενόταν το έγγραφο συναίνεσης  του Υπουργείου Υγείας και της ασφάλειας, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχαν προβλήματα και ότι η εργασία μας στην προγραμματισθείσα περιοχή θα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρούς κινδύνους.

Διαμαρτυρήθηκαν τα μέλη της αποστολής προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας για την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης της εξέτασης και θεραπείας των ασθενών. Αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας δεσμευτήκαν να οργανώσουν  ιατροφαρμακευτικές δραστηριότητες σε άλλες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Brazzaville από την επόμενη ημέρα.

Τελικά, στις 11.2.2021, ξεκίνησε το πρόγραμμα καθημερινών επισκέψεων σε οικισμούς κοντά στην πρωτεύουσα. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν για την άφιξη των γιατρών και την δωρεάν εξέταση και θεραπεία. Οι δραστηριότητες πραγματοποιούντο εντός ή πλησίον ιατρικών κέντρων με την βοήθεια του προσωπικού αυτών των κέντρων. Οι οικισμοί στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι ημερήσιες επισκέψεις ήταν οι εξής κατά:

11.2.2021: Linzolo,
12.2.2021: Invouba,
13.2.2021: Mabaya,
14.2.2021: Kingandou Guimbi και Mayama (δύο περιοχές)
15.2.2021: Louingui,
16.2.2021: Ndzoumouna, 
17.2.2021: Nkoue,
18.2.2021: Kimpila

Μεγάλος αριθμός ασθενών, ενηλίκων και παιδιών,  προσέρχονταν καθημερινά. Αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, τα κυριότερα των οποίων ήταν ελονοσία (σε περιορισμένη συχνότητα), οσφυαλγία και αρθραλγίες, ελμινθιάσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού με χαρακτηριστικά κοινού κρυολογήματος, υπέρταση, επιπεφυκίτιδες, τραύματα. Καθημερινά, μετά την λήξη των ιατρικών εργασιών, η ομάδα επέστρεφε στην πρωτεύουσα.
 
Η πόλη Brazzaville  είναι ίσως η καθαρότερη και πιο εξελιγμένη πρωτεύουσα, που τα μέλη των «Γιατρών Καρδιάς» συνάντησαν μέχρι σήμερα, με άρτια σηματοδότηση και αστυνόμευση της κυκλοφορίας, και  αίσθηση δυτικού πολιτισμού. Το κύριο οδικό δίκτυο στην επαρχία  ήταν σε καλή   κατάσταση. Οι εκτάσεις στην  ενδοχώρα ήταν αχανείς με πολύ αραιή κατοίκιση  και πλούσιες  εναλλαγές τοπίων.

Τα μέλη της αποστολής των «Γιατρών Καρδιάς» επιθυμούν να απευθύνουν εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον γενικό διευθυντή της Εταιρείας 2WADB  κύριο Reinaldo de Sousa καθώς και προς όλα τα μέλη της εταιρείας που συμμετείχαν στις καθημερινές προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων οργάνωσης της αποστολής από  το Υπουργείο Υγείας και τους τοπικούς άρχοντες. Θερμές ευχαριστίες για την διάθεση αυτοκινήτων τους για όλες τις αναγκαίες μετακινήσεις, καθώς και για την εξαίρετη φιλοξενία των μελών σε ξενοδοχείο καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής. Ευχαριστίες απευθύνονται και στα μέλη του προσωπικού των ιατρικών κέντρων που ευγενικά βοήθησαν κατά την εξέταση και θεραπεία ασθενών στους οικισμούς κοντά στην Brazzaville.

Δυστυχώς δεν εφαρμόσθηκε το αρχικό πρόγραμμα ιατρικών δραστηριοτήτων στην  απομακρυσμένη περιοχή Kimba, όπου οι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι και βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία – άλλωστε εκεί είχαν γίνει και οι απαραίτητες προετοιμασίες για διαμονή των μελών της αποστολής και είχαν ειδοποιηθεί οι ασθενείς κάτοικοι για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ελπίζουμε ότι σύντομα, με το ευγενικό ενδιαφέρον των αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους, θα επιτραπεί στους «Γιατρούς Καρδιάς» να προσφέρουν τις δωρεάν ιατρικές τους υπηρεσίας και στους οικισμούς της εν λόγω περιοχής.

Η ομάδα επέστρεψε στην Αθήνα μέσω Addis Ababa, στις 20.2.2021

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by