Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

Έκθεση της 13ης αποστολής των ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ στη Νιγηρία

Την Τρίτη 6 Μαΐου 2008, πενταμελής ομάδα του Σωματείου αναχώρησε για την Νιγηρία με σκοπό αφενός την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων απομονωμένων περιοχών της πολιτείας Antamawa της βορειοανατολικής Νιγηρίας, και αφετέρου την εγκαινίαση του κτηρίου για τους ψυχοπαθείς της πολιτείας Bauchi που χρηματοδοτήθηκε, με πρωτοβουλία των ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ, αποκλειστικά από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.

Η ομάδα αφίχθηκε στην πρωτεύουσα Abuja όπου και διανυχτέρευσε και την επομένη κατευθύνθηκε οδικά προς  την πρωτεύουσα Yola της πολιτείας Antamawa Εκεί έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους του τοπικού υπουργείου υγείας, οι οποίοι είχαν προετοιμάσει και το πρόγραμμα των επομένων ημερών σε διάφορες αγροτικές περιοχές της πολιτείας. Τις επόμενες ημέρες τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν τις περιοχές Yola south, Numan, Ganye και Mubi, στους κατοίκους των οποίων  παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Τα μέλη της αποστολής επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες για την θερμή φιλοξενία και την άψογη οργάνωση των χώρων εργασίας και του παραϊατρικού προσωπικού, που συμπαραστάθηκε στο δύσκολο έργο των ιατρών, λόγω πλήθους ασθενών,  σε όλες τις περιοχές.

Συχνές ασθένειες που αντιμετωπίστηκαν  ήταν εκτός της ελονοσίας, υπέρταση, λοιμώξεις αναπνευστικού και ουροποιογεννητικού, αρθραλγίες, οσφυαλγίες, ελμινθιάσεις, επιληψία, νοσήματα οφθαλμών, σχιστοσωμίαση, διαρροϊκά σύνδρομα κ.α.

Στις 12 Μαΐου, τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν στο Bauchi και επισκέφτηκαν τις απογευματινές ώρες το χωριό Zongoro για να επιβλέψουν τις προετοιμασίες των εγκαινίων του κτηρίου που κατασκευάστηκε για να στεγάσει του ψυχοπαθείς που ζούσαν αλυσοδεμένοι σε δένδρα. Τα μέλη αντίκρισαν με ενθουσιασμό ένα υπέροχο κτήριο, το οποίο ήταν πέρα από κάθε προσδοκία ένα άριστο κατασκεύασμα  που ολοκληρώθηκε στον απίστευτο για τις τοπικές συνθήκες χρόνο των 45 ημερών.

Την επομένη, 13/5, στις 10 π.μ. έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του κτηρίου, παρουσία του προέδρου της πολιτείας και της συζύγου του, των τοπικών αρχών, του καθηγητή της ψυχιατρικής Dr Abou Ibrahim , των τοπικών μέσων ενημέρωσης και πλήθους κόσμου. Ο πρόεδρος και η σύζυγός του, η οποία είναι και υπεύθυνη μιας τοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, απηύθυναν λόγους ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης προς τους Γιατρούς Καρδιάς για την προσφορά τους αυτή. Επίσης, ομίλησε και ο καθηγητής Ibrahim, ο οποίος δεσμεύτηκε δημόσια να αναλάβει την νοσηλεία και παρακολούθηση των ψυχοπαθών. Στην συνέχεια έγινε η κοπή της κορδέλας και η ξενάγηση των επισήμων στους χώρους του κτηρίου. Το κτήριο περιλαμβάνει δύο σειρές 10 δωματίων, έναν υπαίθριο χώρο μεταξύ των δωματίων, χώρο παραμονής προσωπικού και δυο κοινόχρηστους βοηθητικούς χώρους.

 Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, μέλη των Γιατρών Καρδιάς οδήγησαν έναν άνδρα και μια γυναίκα από τους ασθενείς, από τα δένδρα που ήταν δεμένοι, στα δωμάτια του νέου κτηρίου και τους εξήγησαν ότι αυτή θα είναι η μελλοντική τους κατοικία όσο καιρό θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Η αντίδραση ήταν πράγματι συγκινητική: έκπληξη, χαρά, ευγνωμοσύνη ανάμικτα από δακρυσμένα μάτια.

Η ημέρα αυτή ήταν μια ημέρα γεμάτη ικανοποίηση για τα μέλη της Οργάνωσης, τις τοπικές αρχές, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και ασφαλώς για όλους όσοι προσέφεραν τη συνδρομή τους για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο.

Οι Γιατροί Καρδιάς απευθύνουν θερμές ευχαριστίες προς το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Οργάνωσης για συνδρομή στο ανθρωπιστικό της έργο. Το κτήριο που εγκαινιάστηκε είναι ένα δείγμα συμπαράστασης των Ελλήνων αιματολόγων προς τους προβληματικούς συνανθρώπους μας της Αφρικανικής Ηπείρου.

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by