Τα νέα μας
Η Οργάνωση
Σκοποί της Οργάνωσης
Ετήσιες εκθέσεις
Η χρηματοδότηση
Περιοχές δράσης και έργου
Αποστολές
Έργα υποδομών της Οργάνωσης
Καλεντάρι δράσης
Συνεντεύξεις
   
   
 
 
 
 
 
 
 
������������������

Έκθεση 8ης Αποστολής στην Κένυα ( ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επισιτισμός )

Την Τρίτη, 17.3.2009, τετραμελής ομάδα μελών των «Γιατρών Καρδιάς» έφτασε στο Ναϊρόμπι, μέσω Καϊρου, συνοδευόμενη από το δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κο Γεώργιο Γεωργιάδη και ένα φίλο της  Οργάνωσης. Σκοπός της αποστολής ήταν να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες και τρόφιμα σε πληθυσμούς απομακρυσμένων περιοχών που τα χρειάζονταν επειγόντως. Την ομάδα υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Κένυας κκ. Μακάριος, προκαθήμενος της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας της Κένυας, ο οποίος πρόσφερε φιλοξενία στα μέλη της αποστολής και συνεργάστηκε μαζί τους για την πραγματοποίηση της αποστολής.

Τις δυο πρώτες ημέρες ( 18 και 19 Μαρτίου ) η ομάδα πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στο Tscikuru της ευρύτερης περιοχής Mwingi ( στο ιατρικό κέντρο της περιοχής – subdistrict hospital ) που βρίσκεται στην Ανατολική Επαρχία της χώρας, προς τα ΒΑ του Nairobi. Στους κατοίκους του Tscikuru που λιμοκτονούν λόγω της μεγάλης ξηρασίας που πλήττει την Ανατολική Κένυα, διανεμήθηκαν τρόφιμα ( καλαμπόκι-uga ). Οι άνθρωποι, για να βρουν νερό, σκάβουν με τα χέρια τους ανοίγματα στις κοίτες των ποταμών που τώρα έχουν στερέψει. Οι ασθενείς που εξετάστηκαν έπασχαν από ελονοσία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, φυματίωση κλπ.

Την 20.3.2009 η ομάδα εργάστηκε στο Kyuoso της ίδιας περιοχής του Mwingi. Οι ασθενείς συγκεντρώθηκαν και εξετάστηκαν σε δυο σημεία : στο ιατρικό κέντρο του Kyuoso και στην κοινότητα Enziu ( Enziu community ).

Στην περιοχή Mwingi η ομάδα φιλοξενήθηκε από τον Aντιπρόεδρο της Δημοκρατίας Ko Stephen Kalonjo Musioka, ο οποίος επισκέφτηκε τους «Γιατρούς Καρδιάς» ενώ πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και μοίραζαν τρόφιμα. Ο Αντιπρόεδρος έχει σπουδάσει στην Κύπρο νομικές επιστήμες, μιλάει άψογα Ελληνικά και είναι φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την 21.3.2009 η ομάδα επέστρεψε στο Nairobi και την επόμενη ημέρα μετακινήθηκε προς τα δυτικά, στην περιοχή της πόλης Kisumu πλησίον της λίμνης της Βικτωρίας. Στο χωριό Kongelo τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν το ορφανοτροφείο που λειτουργεί εκεί, σε αγροτικό και ποιμενικό περιβάλλον, η γιαγιά του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama. Οι «Γιατροί Καρδιάς» μεσολάβησαν στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος συνόδευε την ομάδα, να δεχθεί σε κάποιο από τα ιδρύματά του ένα ορφανό κωφάλαλο παιδί που περιέθαλπε η γιαγιά στο ορφανοτροφείο. Η ομάδα παρακολούθησε τα εγκαίνια ( θυρανοίξια ) ορθόδοξου ναού που είχε ανεγερθεί στον οικισμό Kessengei της ευρύτερης αυτής περιοχής.

 Το οδικό δίκτυο της χώρας στην επαρχία δεν είναι καθόλου καλό. Η μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις, πάνω σε κακοσυντηρημένους χωματόδρομους, είναι χρονοβόρος  και βασανιστική.
 
‘Όπως πληροφορήθηκε η ομάδα αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κένυας κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Nairobi και ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους «Γιατρούς Καρδιάς» για την προσφορά τους στο λαό της Κένυας.

Στην Κένυα τα φάρμακα κατά της ελονοσίας, της φυματίωσης και του AIDS χορηγούνται δωρεάν στους ασθενείς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της νοσηρότητας του πληθυσμού.  

 
 
follow us
   
 
site created and hosted by